Nederland - 3 maart 2021 - Beursbrink

Olieprijzen stijgen dankzij positieve vooruitzichten

door STIJN

Olieprijzen zitten opnieuw in een opwaartse trend. Hoe meer positief nieuws er is omtrent de vaccinaties en de daling van het aantal coronabesmettingen, hoe hoger de olieprijzen lijken te gaan zelfs ondanks de hoge Amerikaanse olievoorraden. Op het moment van schrijven noteert de WTI crude 1,81 procent hoger op 60,83 dollar per vat. 

Na een korte ‘pull back’ lijken de olieprijzen opnieuw in de lift te zitten. De positieve vooruitzichten omtrent het aantal besmettingen en de vaccinaties geven de oliemarkt een duwtje in de rug. Er wordt steeds meer gevaccineerd en er zijn ook steeds meer vaccins die doeltreffend zijn. Hierdoor vergroot de kans dat de wereldeconomie sneller dan verwacht gaat herstellen.

Amerikaans president Joe Biden zei onlangs dat de Verenigde Staten over voldoende vaccins beschikt om iedere volwassen persoon te vaccineren tegen eind mei. Biden zijn bericht kwam vlak nadat de Food and Drug Administration het Johnson & Johnson vaccin had goedgekeurd.

Beslissing OPEC

De oliemarkten zijn echter onzeker of de productieverlagingen van de OPEC + na maart zullen doorgaan aangezien de groep dit gaat bespreken deze week en zal beslissen of ze de huidige beperkingen zullen behouden. Maar volgens bronnen gaat dat de groep waarschijnlijk de productie opnieuw verhogen om te profiteren van de hogere olieprijzen.

Als de productie effectief opnieuw wordt verhoogd, dan kan dit neerwaartse druk uitoefenen op de olieprijzen gezien het aanbod stijgt. Maar Sanusi Barkindo, secretaris-generaal van de OPEC, verwacht dat ook de vraag naar olie fors gaat stijgen de komende maanden dankzij het herstel van de wereldeconomie. Op zich zouden de olieprijzen dus in stand worden gehouden.

Bronnen: AA

Foto: Kristina Kasputienė – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.