Nederland - 28 maart 2021 - Beursbrink

Olieprijzen maken rebound door blokkade Suezkanaal

door STIJN

De olieprijzen maakten een grote sprong vrijdag door de verwachting dat de blokkade in het Suezkanaal nog zal blijven aanhouden. Het containerschip de Ever Given ligt er nu al 5 dagen vast waardoor schepen andere en langere vaartroutes moeten gebruiken. Dit zorgt voor een ‘hiccup’ in het olieaanbod en een toename van de vraag ernaar.

Vrijdag was een bijzonder goede dag voor de oliemarkt. De olie-indexen maakten een sprong van gemiddeld 4,17 procent. De Brent crude eindigde de handelsdag 4,23 procent hoger aan 64,57 dollar per vat. De WTI crude presteerde nagenoeg evengoed met een stijging van 4,12 procent en 60,97 dollar per vat. Een sterke heropleving met andere woorden.

De Ever Given, het containerschip van 400 meter lang, blokkeert nu al 5 dagen het Suezkanaal, een scheepsroute waar 12 procent van de wereldhandel passeert. En dat is niet zonder gevolgen zo blijkt. Niet alleen voor de oliemarkt maar voor de hele wereldeconomie. De blokkade kost de wereldeconomie 9,6 miljard dollar per dag, oftewel 400 miljoen dollar per uur.

Druk op oliemarkt

De verwachting dat de Ever Given er nog dagenlang gaat blijven liggen, duwt de olieprijzen fors hoger. Echter wordt dit effect gecounterd door de nieuwe strengere coronamaatregelen en lockdowns in Europa. Ondanks de sterke stijging op vrijdag, noteerden de olie-indexen toch hun derde verliesweek op rij volgens Yasushi Osada, onderzoeker bij Nissan Securities,

Expectations that the blockage of the Suez Canal may last for weeks raised fears of supply tightness in oil markets. But lingering worries that a fresh wave of lockdowns in Europe and elsewhere may slow a recovery of global fuel demand are expected to limit price gains.

Osada verwacht de komende week een getouwtrek tussen de blokkade in het Suezkanaal en de strenge coronamaatregelen in Europa. Maar het ziet er ook naar uit dat de Ever Given mogelijks vroeger zal loskomen dan men verwacht. Met andere woorden, de kans is groot dat de lockdown in Europa de olieprijzen opnieuw onder druk zal gaan zetten de komende periode.

Bronnen: CNBC

Foto: Axelspace – Wikimedia – CC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.