Nederland - 24 maart 2021 - Beursbrink

Europese lockdown doet olieprijzen dalen

door STIJN

De oliemarkt heeft een nieuwe horde om te overwinnen. In Europa is het aantal besmettingen met COVID-19 namelijk opnieuw aan het toenemen. Hierdoor gaan verschillende landen voor de derde keer in lockdown. Dat betekent dus minder economische activiteiten en dat is duidelijk merkbaar aan de olieprijzen. Dinsdag daalden ze met ongeveer 4 procent.

De rally op de oliemarkt wordt even gepauzeerd door een stijging van het aantal coronabesmettingen in Europa. Er lijkt een derde golf te zijn begonnen waardoor landen opnieuw in lockdown gaan. Ook de trage vaccinatiecampagne in Europa en de sterkere Amerikaanse dollar gooien roet in het eten en deden de olieprijzen met 4 procent dalen dinsdag.

Brent-futures op ruwe olie daalden met 2,61 dollar, of 4 procent, tot 62,01 dollar per vat. West Texas Intermediate (WTI) Amerikaanse futures op ruwe olie daalden met 2,71 dollar, of 4,4 procent, tot 58,85 dollar per vat. Sinds 8 maart zitten de olieprijzen in een lichte dalende trend.

Lagere vraag

Commerzbank vreest dat de strenge maatregelen in Europa ervoor zullen zorgen dat de vraag naar olie opnieuw een flinke klap zal krijgen. Duitsland, Europa’s grootste olieconsument, verlengt zijn lockdown tot 18 april. Ook een groot deel van Frankrijk gaat opnieuw in lockdown.

Continental Europe is tightening the coronavirus measures and thereby further restricting mobility. This is likely to have a correspondingly negative impact on oil demand.

Een sterkere Amerikaanse dollar zorgde ook voor druk op de olieprijzen. Omdat olie in Amerikaanse dollar geprijsd is, maakt een sterkere dollar olie duurder voor landen die een andere valuta hebben. Daarenboven is de fysieke markt zwakker dan de futures doen uitschijnen.

Bronnen: CNBC

Foto: Arbyreed – Flickr – CC BY-NC 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.