Nederland - 20 januari 2023 - Beursbrink
door STIJN

‘Zilverprijs kan stijgen richting 30 dollar per ounce’

De prijzen van edelmetalen zitten nu al een lange tijd in de lift, waarbij goud sinds oktober 2018 gestegen is van 1.200 dollar per ounce naar 1.940 dollar per ounce. Ook zilver zit in de lift, maar bijlange niet zo overtuigend als goud. Marktkenners verwachten dat de zilverprijs nu met vertraging een inhaalbeweging gaat maken naar 30 dollar per ounce.

Is de tijd voor zilver aangebroken? Het is vooral goud dat nu in de spotlights staat door zijn sterke stijging van 1.200 dollar naar bijna 2.000 dollar van eind 2018 tot nu. Maar zoals gewoonlijk hinkt zilver achterop en is altijd klaar om een inhaalbeweging te maken. Marktkenners zien vooral dat de zilvervoorraad aan het afnemen is en dat de vraag blijft toenemen.

Volgens Janie Simpson, CEO bij ABC Bullion, heeft zilver er historisch gezien goede jaren opzitten als er sprake is van een hoge inflatie. Scenario’s van een stijging met 20 procent of meer per jaar zijn niet uitgesloten. Zilver is ook bijzonder goedkoop ten opzichte van goud. Ze acht de kans groot dat zilver dit jaar naar 30 dollar per ounce gaat stijgen.

Silver has historically delivered gains of close to 20% per annum in years inflation is high. Given that track record, and how cheap silver remains relative to gold, it wouldn’t surprise to see silver head towards $30 per ounce this year, though that will likely offer significant resistance.

Vraag en aanbod

Ook Randy Smallwood, voorzitter bij Wheaton Precious Metals, verwacht veel van zilver. De vraag naar het grijze edelmetaal gaat de komende vijf jaar met 15 procent toenemen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van zonnepanelen, voertuigen, elektronische applicaties, juwelen en noem maar op. Het aanbod blijft daarentegen vrij beperkt.

We hit peak silver supply back about five, six years ago. Silver production on a worldwide basis has actually been dropping, and we’re not seeing as much silver produced from the mines.

Maar hij is niet zo optimistisch als Simpson. Dat zilver de 30 dollar kan aantikken, is volgens hem perfect mogelijk. Maar hij verwacht niet dat het edelmetaal deze prijs gaat kunnen vasthouden. Hij ziet zilver eerder ergens stabiliseren tussen de 20 en 25 dollar per ounce.

Bronnen: Lee Ying Shan – CNBC

Foto: Matthew Heinrichs – Pixabay

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.