Nederland - 14 mei 2021 - Beursbrink

Zilver 74 procent hoger op één jaar tijd

door STIJN

Vaak wordt zilver over het hoofd gezien en krijgt goud meer aandacht. Maar marktkenners vinden dit onterecht, vooral gezien zilver al 74 procent is gestegen op 12 maanden tijd. En daar zou het dit jaar niet hoeven te stoppen. Men verwacht namelijk dat zilver nog veel ruimte heeft om verder te stijgen omwille van de vele industriële toepassingen van zilver.

De vraag naar zilver is de afgelopen 12 maanden sterk gestegen en dat is ook zichtbaar aan de prijs. Het witte edelmetaal is het afgelopen jaar met 74 procent gestegen. Exact een jaar geleden noteerde zilver aan 15,5 dollar per ounce. Op dit moment noteert zilver aan 27 dollar per ounce.

En dat is ook niet abnormaal gezien zilver steeds meer wordt gebruikt. Zijn hoge elektrische geleidbaarheid en duurzaamheid geven het goede industriële en technologische toepassingen. Volgens het ‘Silver Institute’ bevat bijna iedere computer, mobiele telefoon, automobiel, etc… zilver. Het instituut merkt op dat de vraag naar zilver dit jaar sterk is gestegen.

Industrie

Maar Ole Hanson, hoofdstrateeg bij Saxo Bank, benadrukte echter dat 50 procent van de vraag naar zilver vanuit de industrie komt. De rest van de vraag naar zilver komt vanuit de beleggingswereld. Echter is de vraag vanuit de industrie de grootste drijfveer voor de prijsstijging.

Industrial demand is probably the main reason why we’ve seen silver outperform gold, as it has over the last year … part of that (rise) is definitely coming from industrial metals which have really been on a tear. If you look at copper prices, they’ve more than doubled since hitting a low-point last year.

Volgens Hanson zijn er nog bijkomende factoren die de zilverprijs omhoog drijven zoals de verschuiving naar groene technologieën. Zilver is cruciaal voor de productie van bijvoorbeeld zonnepanelen. En gezien landen en bedrijven willen overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, zal er meer zilver nodig zijn voor deze energieverschuiving.

Bronnen: CNBC

Foto: Sprott Money – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.