Nederland - 6 januari 2021 - Beursbrink

Saoedi-Arabië en OPEC+ doen olieprijzen fors stijgen

door STIJN

Dinsdag was een bijzonder goede dag voor de oliemarkt. De olieprijzen maakte een stijging van bijna 5 procent nadat Saoedi-Arabië had gezegd hun olieproductie nog meer te verminderen. De OPEC+ kwam ook overeen om de gezamenlijke productieniveaus terug te dringen. De WTI crude steeg voor het eerst sinds februari 2020 terug boven de 50 dollar. 

Positief nieuws voor de oliemarkt. De OPEC+ is overeengekomen om de productiebeperkingen te verhogen vanaf februari met als kers op de taart dat Saoedi-Arabië extra inspanningen gaat leveren om nog minder te produceren dan werd afgesproken. Olie maakte een sprong van bijna 5 procent.

Tijdens een persconferentie zei Abdulaziz bin Salman, Saoedisch minister van Energie, dat zijn land bereid is om de productie extra te verlagen met 1 miljoen vaten per dag. Dat betekent dat Saoedi-Arabië de komende twee maanden een grotere last van de olieproductie zal dragen, aangezien Rusland en Kazachstan de productie mogen verhogen met samen 75.000 vaten per dag.

Russia and Kazakhstan got away with increasing their output in February and March, while other OPEC members have to bite the bullet.

Herstel op oliemarkt?

Het feit dat Saoedi-Arabië een extra inspanning doet, is een signaal dat de OPEC+ vastberaden is om het evenwicht op de oliemarkt te herstellen en de prijzen te doen stijgen de komende maanden.

Dit jaar kan zeer positief worden voor de oliemarkt met een herstel van de olieprijzen naar 65 dollar per vat, aldus sommige analisten. De combinatie tussen de productiebeperkingen van de OPEC+ en het herstel van de wereldeconomie kunnen de prijzen een flinke duw in de rug geven. Men verwacht dat de tweede jaarhelft gunstig zal zijn voor de wereldeconomie en dus ook olie.

Bronnen: Marketwatch

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.