Nederland - 28 augustus 2020 - Beursbrink

Russisch president Putin wil hogere olieprijzen

door STIJN

De oliemarkt is wellicht één van de grootste slachtoffers van COVID-19. De prijzen blijven op een laag niveau noteren en dat vreet aan de inkomsten van olieproducerende landen. Rusland, één van ’s werelds grootste olieproducenten, ziet uiteraard ook liever hogere olieprijzen. Zelfs president Putin heeft in een interview laten weten dat hij graag wil dat olie wat hoger noteert.

Het is al een lange tijd woelig op de oliemarkt, in die zin dat de prijzen maar niet willen opveren naar de oude niveau’s. Er is een tijd geweest dat olie aan +100 dollar per vat noteerde.Geopolitieke spanningen en COVID-19 zorgen ervoor dat we nog lang zullen mogen wachten op zulke hoge prijzen. De kans is zelfs groot dat we olie aan 100 dollar per vat niet meer zullen meemaken.

Voor olieproducerende landen en oliebedrijven is dit een doorn in het oog. De lage prijzen zorgen ervoor dat er minder inkomsten zijn. Ook Rusland ondervindt problemen, zelfs in die mate dat president Putin zich heeft uitgelaten over de aanhoudende malaise op de oliemarkt.

Daling bbp

Hogere olieprijzen spijzen namelijk de schatkist zodat de budgettaire reserves toenemen. In het begin van de oliecrisis, toen Rusland en Saudi-Arabië nog overhoop lagen met elkaar op de oliemarkt, konden de Russen leven met een olieprijs van 25 dollar per vat. Er was namelijk nog voldoende reserve om onkosten te financieren en investeringen te doen.

De crash op de oliemarkt en de recessie die wordt veroorzaakt door de coronacrisis, dwingen de Russische economie een beetje op de knieën. Het bbp zal dit jaar vermoedelijk met 6 procent gaan dalen, het slechtste jaar van de afgelopen 11 jaar. In vergelijking met andere landen, valt de economisch schade nog mee maar Russisch president Putin ziet het uiteraard liever anders.

Bronnen: Oilprice

Foto: Cea+ – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.