VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 30 juli 2020 - Beursbrink

Winst Shell daalde met 82 procent in Q2

door STIJN

Royal Dutch Shell rapporteerde donderdag een scherpe daling van hun nettowinst tijdens Q2. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij heeft het al een lange tijd moeilijk door de lage olieprijzen. Maar sinds de coronacrisis is de situatie alleen maar lastiger geworden. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, is de nettowinst met 82 procent gedaald, van 3,5 miljard dollar nar 638 miljoen dollar. Tevens wordt het dividend ook verlaagd.

Analisten hadden ons gewaarschuwd dat ‘Big Oil companies’, daarmee refereren ze naar de allergrootste energieproducenten ter wereld, een rampzalig tweede kwartaal zouden hebben. En niets bleek minder waar te zijn. Royal Dutch Shell kreeg rake klappen tijdens Q2 met een daling van de nettowinst van maar liefst 82 procent. Het eerste kwartaal was ook al behoorlijk slecht.

De aanhoudende druk van COVID-19 en de daarmee gepaard gaande lockdown, hebben een grote invloed op de wereldeconomie en de vraag naar olie. Shell had eerder al een winstwaarschuwing de wereld ingestuurd zodat het kwartaalrapport op de dag van publicatie minder hard zou aankomen. Royal Dutch Shell verwacht dat de Brent crude een gemiddelde zal halen van 35 dollar per vat dit jaar, 40 dollar in 2021 en 50 dollar in 2022. Nog tot 2050 verwachten ze lagere prijzen.

Dividend

Het aandeel van Shell is sinds maart flink gekelderd en noteert nu 50 procent lager dan begin dit jaar. Er is ook geen verbetering in zicht gezien het dalend trendkanaal. Zolang COVID-19 de wereldeconomie in zijn greep heeft, zal het aandeel ook niet snel gaan stijgen.

Het bedrijf had in juni al gewaarschuwd dat de olieprijzen de komende 30 jaar laag zullen blijven. Shell vindt het daarom verantwoord om het dividend naar de aandeelhouders met 2/3 te verlagen. En dat is een bijzondere stap want dit is niet meer gebeurd sinds de tweede wereldoorlog. Maar Shell is heus niet het enige bedrijf dat zijn dividendbeleid aanpast.

Bronnen: CNBC

Foto: Raysonho – Wikimedia – CC BY 1.0

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.