Nederland - 19 februari 2021 - Beursbrink

JPMorgan ziet twee factoren voor stijgende olieprijzen

door STIJN

De Amerikaanse zakenbank JPMorgan verwacht dat de olieprijzen dit jaar verder kunnen stijgen met 5 tot 10 dollar. Dat wil zeggen dat ze verwachten dat de prijs voor een vat Brent crude dit jaar zou kunnen stijgen naar ongeveer 70 dollar. Dat zou volgens hen mogelijk moeten zijn omwille van de stijgende vraag naar olie en de inspanningen van de OPEC+.

De olieprijzen zijn dit jaar al fors gestegen maar hebben nog ruimte om verder te stijgen, aldus zakenbank JPMorgan. Er zijn twee factoren die in het voordeel kunnen spelen van olie, namelijk de stijgende vraag door het herstel van de wereldeconomie en de inspanningen van de OPEC+.

Kerry Craig, strateeg bij JPMorgan Asset Management, is optimistisch voor dit jaar en verwacht dat de olieprijzen nog met 5 tot 10 dollar zullen stijgen. Dat wil zeggen dat hij de Brent crude ziet stijgen naar gemiddeld 70 dollar en de WTI crude naar 67 dollar per vat.

I think there’s room for oil prices to move a little bit higher in this environment but, you know, not thinking about a price of $80 or $90 a barrel. Maybe it goes up by $5 or $10 more from here.

Vraag en aanbod

Hij verwacht een verdere stijging omwille van de vaccinaties en het onvermijdelijke herstel van de wereldeconomie. Wat belangrijk gaat zijn, los van de toename van de economische activiteiten wereldwijd, is de terugkeer van het internationale vliegverkeer. Dit zal vermoedelijk niet volledig herstellen dit jaar, echter wel voldoende om olie een duwtje in de rug te geven.

Langs de aanbodzijde zal de OPEC+ volgens Craig ook een belangrijke rol gaan spelen. Ze rekenen er op dat deze organisatie voldoende inspanningen zal blijven leveren om de productieniveaus aangepast te houden naargelang de situatie op de oliemarkt om een evenwicht te behouden.

Bronnen: CNBC

Foto: Piqsels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.