Nederland - 15 februari 2021 - Aandelen

Olieprijzen stijgen door o.a. spanningen in het Midden-Oosten

door STIJN

De olieprijzen zaten maandag stevig in de lift. Dat komt omwille van nieuwe spanningen in het Midden-Oosten. De Brent crude steeg met meer dan 2 procent naar 63,52 dollar per vat, het hoogste niveau van de afgelopen 13 maanden. De prijsstijging wordt ook veroorzaakt door de stimulushoop in de Verenigde Staten en het herstel van de wereldeconomie.

De olieprijzen zitten stevig in de lift. Maandag gingen de Brent en WTI crude fors hoger na berichten over nieuwe mogelijke spanningen in het Midden-Oosten. Olie ging naar het hoogste niveau van de afgelopen 13 maanden waarbij de Brent 63,52 dollar aantikte en de WTI 60,91 dollar.

De door Saudi-Arabië geleide coalitie, die momenteel in Jemen aan het vechten zijn, zei zondag dat ze een Iraanse drone hebben onderschept en vernietigd. Hierdoor is er een vrees voor nieuwe spanningen in het Midden-Oosten. Kazuhiko Saito, hoofdanalist bij Fujitomi Co., benadrukt dat de prijspiek op de oliemarkt wordt veroorzaakt door deze berichtgeving.

But the rally was also driven by growing hopes that a US stimulus and easing of lockdowns will boost the economy and fuel demand.

Wereldeconomie en stimulus

Maar de stijgende olieprijzen zijn er niet alleen door deze spanningen. De belangrijkste katalysatoren op lange termijn zijn volgens hem het aanstormende herstel van de wereldeconomie en de stimulushoop in de Verenigde Staten. De combinatie van dit alles doet olie pieken.

Daarenboven is de appetijt voor risicovolle beleggingen tegenwoordig bijzonder groot op de markten. Beleggers en investeerders zetten in op de terugkeer naar een ‘normaal leven’, meer economische activiteiten dit jaar, het herstel van de wereldeconomie, een grotere vraag naar olie en noem maar op. Het optimisme op de financiële markten zit op een hoog niveau.

Bronnen: Business Today

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.