Nederland - 23 februari 2021 - Beursbrink

‘Brent crude kan naar 75 dollar’

door STIJN

Zakenbank Goldman Sachs heeft zijn verwachtingen voor de olieprijzen bijgesteld. Voorheen dachten ze dat de Brent crude zou stijgen naar 65 dollar per vat, nu verwachten ze een stijging naar 75 dollar per vat. Dit is een bijzonder optimistisch koersdoel dat ver boven de koersdoelen ligt van andere analisten. Goldman Sachs is zeer ‘bullish’ op olie.

Enkele weken geleden dachten de analisten van Goldman Sachs nog dat de Brent crude zou gaan stijgen naar 65 dollar per vat dit jaar. Daar zijn ze ondertussen van af gestapt. Hun nieuwe prijsvoorspelling voor de Brent crude ligt namelijk 10 dollar hoger, op 75 dollar per vat.

Olieprijzen zijn dit jaar al met 20 procent gestegen en we zijn nog maar twee maanden ver in 2021. Maandag steeg de Brent crude zelfs met 2,5 procent naar 64,45 dollar terwijl de WTI crude wist te stijgen met 2,0 procent naar 60,98 dollar. Deze sterke prijsstijgingen zijn het gevolg van de dalende trend op vlak van de coronabesmettingen en de hoop op een snel herstel van de wereldeconomie.

Aan deze prijzen zouden olieaandelen grote winsten kunnen boeken. Vanwege de hoge kosten om olie te produceren, draaien veel oliebedrijven pas break even als de olieprijzen meer dan 45 of 50 dollar bedragen. Maar zodra de olieprijzen die niveaus bereiken, boeken oliebedrijven pure winst.

Vraag en aanbod

Analisten waren het jaar ingegaan en anticipeerden op een langzaam herstel, met olieprijzen die ergens in het 50 dollar-bereik zouden schommelen en misschien de 60 dollar zouden bereiken. Maar het prijsherstel is sneller dan verwacht door de wereldwijde vaccinatiecampagnes.

Aan dit tempo is het nieuwe koersdoel van Goldman Sachs zeker niet onmogelijk. Vooral als de OPEC+ inspanningen blijft leveren om het evenwicht op de oliemarkt in stand te houden door de productiebeperkingen. Dit zijn dan ook de twee belangrijkste factoren, het herstel van de wereldeconomie en de beslissingen van de OPEC+ inzake de productieniveaus.

Bronnen: Barron’s

Foto: Paul Brennan – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.