Americas - 13 december 2022 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Wall Street sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, na meevallende inflatiecijfers, hoewel de aanvankelijke koerswinsten weer deels werden ingeleverd

De S&P 500 sloot 0,7 procent hoger op 4.019,65 punten, de Nasdaq steeg 1,0 procent tot 11.256,81 punten en de Dow Jones-index kroop 0,3 procent omhoog tot 34.108,64 punten.

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in november op jaarbasis met 7,1 procent, na een stijging van 7,7 procent in oktober. Er werd een inflatie van 7,3 procent verwacht. De kerninflatie, die in oktober nog uitkwam op 6,3 procent, zakte tot 6,0 procent. Hier werd 6,1 procent voorspeld.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zei dat de kerstman een aardig cadeau had voor de Federal Reserve, “die nu de kerst met meer rust kan vieren, wetende dat de inflatie zich beweegt in de richting die ze willen.”

“Ik ben positief verrast”, zei Fahad Kamal van Kleinwort Hambros. ” We hebben een koeler inflatiecijfer en een koelere kerninflatie.”

Woensdag volgt het besluit van de Fed om de rente verder te verhogen, vermoedelijk met 50 basispunten tot een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent. In de afgelopen vier vergaderingen werd de rente steeds met 75 punten verhoogd.

“We verwachten dat voorzitter Powell een havikachtige persconferentie zal geven, om de aandelenkoersen in te tomen en tegenwicht te bieden aan de renteverlagingen die voor eind 2023 zijn ingeprijsd”, zei Gargi Chaudhuri van BlackRock.

Volgens Deutsche Bank kan het rentebesluit van de Fed het verschil maken tussen een kerstrally en een kerstdomper op de aandelenmarkten.

Op macro-economisch vlak was het naast het inflatiecijfer vrij rustig.

Oliekartel OPEC liet in zijn nieuwste maandrapport zijn verwachtingen ongewijzigd. De olieprijs steeg 3 procent, na een plus van 3 procent op maandag. Koud weer in de Verenigde Staten betekent veel vraag naar stookolie.

De euro/dollar stond op 1,0631 en hield daarmee de winst vast na het inflatiecijfer. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde na het inflatiecijfer van 3,59 tot 3,48 procent.

Bedrijfsnieuws

Technologische zwaargewichten gingen dinsdag aan de leiding. Meta, moederbedrijf van Facebook, won 5 procent en Microsoft bijna 2 procent.

Aandelen Tesla bleven echter dalen en sloten 4 procent lager. Het bedrijf heeft sinds zijn piek 370 miljard dollar aan marktwaarde ingeleverd en is nu nog maar zo’n 500 miljard dollar waard.

Oracle opende hoger, maar sloot 0,9 procent in het rood, nadat het softwarebedrijf maandag nabeurs de boeken opende. De resultaten over het afgelopen kwartaal waren beter dan verwacht, waarbij Oracle vooral kon profiteren van zijn clouddiensten.

Eli Lilly verloor ruim 2 procent na een teleurstellende outlook voor 2023. De Amerikaanse farmaceut rekent op een winst per aandeel van 7,65 tot 7,85 dollar en een aangepaste winst van 8,10 tot 8,30 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden een hogere winst van 9,16 dollar.

United Airlines heeft bij vliegtuigbouwer Boeing een order voor 100 787-toestellen geplaatst. Dit maakten de ondernemingen dinsdag bekend, zonder financieel in detail te treden.

Het aandeel Moderna steeg bijna 20 procent, nadat het biotechbedrijf goede resultaten boekte met de behandeling van huidkanker.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.