Nederland - 26 december 2022 - Aandelen
door STIJN

‘Geen kerstrally dit jaar’

De laatste beursweek van het jaar gaat een woelig en turbulent jaar afsluiten. Vanaf dinsdag openen de markten opnieuw in de Verenigde Staten en investeerders hopen dat er alsnog een ‘Santa Claus rally’ komt. Maar analisten vrezen dat er dit jaar geen plaats is voor zulke gebeurtenis.

De vijf laatste dagen van het jaar en de eerste twee van het volgende jaar. Sinds 1950 wist de S&P 500 gemiddeld een rendement te halen van 1,3 procent, positief dus. Vanaf dinsdag zou deze periode van start gaan en investeerders hopen dat ook dit jaar zulke rally zal plaatsvinden.

Niet alleen omdat men hoopt op een positief rendement, ook omdat een rally op het einde van het jaar een voorbode is van een gunstig volgend beursjaar. Chris Zaccarelli, CIO bij Independent Advisor Alliance, vreest dat de situatie op de markten dermate bedrukt is, dat een rally er dit jaar niet in zit.

It’s not too late for the Santa Claus rally, but unfortunately positive inflation data has been overshadowed by the Fed’s tough language and the upcoming recession that they’ve orchestrated with their aggressive rate hikes.

Vooruitzichten

Het jaar 2022 is het slechtste beursjaar sinds de financiële crisis van 2008. De schuldigen zijn de torenhoge inflatie en de centrale banken wereldwijd. Er is totaal geen sprake meer van financiële stimulus, in tegendeel zelfs.

Overal ter wereld zijn centrale banken de rentes aan het verhogen in een poging om de economie te vertragen zodat de inflatie afkoelt. In zulk beursklimaat is het haast onmogelijk voor aandelen om te stijgen.

Voor volgend jaar ziet het er niet veel beter uit aangezien centrale banken stellig beweren dat ze zeker zullen doorgaan met het verkrappen van de financiële maatregelen totdat de prijsstabiliteit is hersteld. Wall Street verwacht dan ook dat aandelen de komende 12 maanden nergens naartoe zullen gaan en horizontaal zullen bewegen.

Bronnen: Alexandra Semenova – Yahoo Finance

Foto: Solarisgirl – FlickrCC BY-SA 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.