Americas - 6 november 2020 - Aandelen

Wall Street koerst af op lagere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,8 procent in het rood.

De aanhoudende onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen drukt vrijdag op het sentiment. Terwijl de telling van de stembiljetten doorgaat en Joe Biden zijn voorsprong steeds verder lijkt te verstevigen, beschuldigde de Amerikaanse president Donald Trump de media en opiniepeilingen van de positie waarin hij momenteel zit.

Ken Peng van Citi Private Bank merkte op dat de laatste tellingen wijzen op een overwinning voor Biden, maar geen ‘blue sweep’. Nu de Senaat in handen lijkt te blijven van de Republikeinen, zal het tweede coronasteunpakket vermoedelijk lager uitvallen dan wanneer de Democraten alle macht naar zich toe hadden weten te trekken. Dat kleinere pakket is wel weer goed nieuws voor het Amerikaanse overheidstekort.

“Een Biden-presidentschap en een verdeeld congres is eigenlijk de minst traumatische uitkomst voor de markt”, concludeerde Peng.

Trump sprak donderdagavond vanuit het Witte Huis en schepte op over overwinningen in belangrijke staten, waarbij hij zei dat er nooit een democratische “blauwe golf” is gekomen. Hij haalde daarbij uit naar diverse opiniepeilingen met de bewering dat zij de voorsprong van Biden overdrijven en de Republikeinse stemmen negeren.

“Als je de wettelijke stemmen meetelt, win ik gemakkelijk”, zei hij. “Als je de illegale stemmen meetelt, kunnen ze proberen de verkiezingen van ons te stelen”, voegde hij toe.

Trump had kritiek op het telproces van de stemmen in een handvol staten, waar hij aanvankelijk sterkere winstmarges had, die naarmate de tellingen vorderden zijn gekrompen. Hij kondigde meer rechtszaken aan en zei dat deze tot aan het Hooggerechtshof uitgevochten kunnen worden.

“Donald Trump gaat naar de rechtbank om te voorkomen dat stemmen worden geteld”, twitterde Biden, eraan toevoegend alle voorbereidingen getroffen te hebben om de verkiezingen te beschermen en om terug te vechten.

Daarnaast verwerkt de markt het rentebesluit van de Federal Reserve van donderdagavond. De Fed heeft de belangrijkste rente zoals verwacht ongewijzigd gelaten. De centrale bank zei dat de coronaviruspandemie aanzienlijke risico’s met zich meebrengt voor de Amerikaanse economie. De centrale bank herhaalde daarom klaar te staan om opnieuw in te grijpen.

Inmiddels hebben circa 440 van de 500 bedrijven uit de S&P 500 index hun resultaten gerapporteerd, waarvan meer dan 80 procent de verwachtingen overtrof. Dat de schattingen worden overtroffen is volgens marktvolgers niet ongebruikelijk, maar de frequentie en omvang waarmee de winstramingen ditmaal werden overtroffen, is volgens hen ongebruikelijk.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in oktober is gestegen met 638.000 stuks, terwijl de markt rekende op een stijging van 530.000. Het werkloosheidspercentage bedroeg 6,9 procent, tegenover 7,9 procent een maand eerder. Economen hadden gerekend op een veel minder sterke daling tot 7,7 procent. Het gemiddeld uurloon steeg tot 29,50 dollar per uur. De arbeidsparticipatie bedroeg 61,7 procent.

Later op de dag volgen nog de groothandelsvoorraden en het consumentenkrediet van september.

De euro/dollar noteerde op 1,1868. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1825 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1821 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 2,9 procent lager.

Bedrijfsnieuws

GoPro heeft in het derde kwartaal een flink hogere omzet geboekt, terwijl onder de streep een kleine winst resteerde. Het aantal gebruikers steeg hard. Het aandeel noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 20,2 procent hoger.

Groupon heeft in het afgelopen kwartaal een minder groot verlies geboekt dan een jaar eerder, maar voelde nog altijd de pijn van de coronapandemie. Het aandeel noteerde voorbeurs 4,0 procent lager.

Marriott International heeft het afgelopen kwartaal de resultaten fors onder druk zien staan, maar presteerde desondanks beter dan verwacht. De hotelketen gaf geen outlook af vanwege “talrijke onzekerheden” met betrekking tot de coronacrisis. Het aandeel daalde voorbeurs 0,4 procent.

CVS Health heeft bij de resultaten over het derde kwartaal de outlook voor het hele jaar opnieuw verhoogd, zoals het na de publicatie van de halfjaarcijfers ook al deed. Het aandeel steeg voorbeurs 2,6 procent.

Zillow steeg voorbeurs 8,8 procent, nadat de online vastgoeddienstverlener zijn grootste winst ooit rapporteerde.

Mylan heeft in het derde kwartaal de omzet op peil gehouden, terwijl de winstontwikkeling verbeterde. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Peloton Interactive verloor 3,8 procent. Hoewel de producent van interactieve fitnessapparaten profiteert van de coronaviruspandemie, waarschuwde het bedrijf voor meer bevoorradingsproblemen.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 2,0 procent hoger op 3.510,45 punten. De Dow Jones index eindigde 2,0 procent in het groen op 28.390,18 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 2,6 procent tot 11.890,93 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.