Europa - 21 september 2020 - Aandelen

Wall Street koerst af op lagere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 1,8 procent in het rood.

De aandelenmarkten in New York lijken af te koersen op een voorzichtige start van de handelsweek, waarbij beleggers wachten op een doorbraak in de impasse over nieuwe Amerikaanse stimuleringsmaatregelen, terwijl de dreiging van nieuwe lockdowns wereldwijd vanwege de aanhoudende verspreiding van het coronavirus en de oplopende spanningen tussen China en de VS op het sentiment drukken.

“Er is het grotere macro-risico dat China wellicht strijdlustiger wordt met het toepassen van sancties”, zei marktanalist Edward Park van Brooks Macdonald. “Dat stond niet echt op de rader van de markt”, voegde hij toe.

Een deal over een nieuw coronasteunpakket in de VS wordt mogelijk lastiger nu de verhoudingen tussen de Republikeinen en Democraten verder op scherp zijn gezet door het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsberg.

President Donald Trump zal waarschijnlijk op vrijdag of zaterdag een nieuwe kandidaat voor het Hooggerechtshof aankondigen. In een interview bij Fox News zei Trump maandag naar vijf kandidaten te kijken. Hij drong er bij de door de Republikeinen geleide Senaat op aan zijn benoeming “onverwijld” in overweging te nemen, zelfs nu de presidentsverkiezingen naderen. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zei dat er “geen twijfel over bestaat” dat de winnaar van de verkiezingen een vervanger voor Ginsburg moet kiezen.

Het lagere slot van Wall Street vrijdag draagt ook niet bij aan het verminderen van de zenuwen van beleggers. De daling van techaandelen leidde vrijdag tot een derde opeenvolgende week van verliezen voor de S&P 500. Tech-zwaargewichten die de markt dit jaar tot dusver hoger zetten, trekken de markt nu naar beneden. De S&P 500 verloor de afgelopen drie weken 5,4 procent, de grootste daling sinds juni, terwijl de Nasdaq 7,7 procent inleverde, de grootste daling sinds maart.

“We staan op een keerpunt”, zei marktanalist David Malmgren van FBB Capital Partners. “Ik denk dat er nog wat meer neerwaartse druk is”, voegde hij toe.

“Als je erover nadenkt, hebben we [tot dusver] makkelijke winsten kunnen pakken”, zei marktanalist Altaf Kassam van State Street Global Advisors. “Het wordt steeds moeilijker om de markt omhoog te blijven duwen”, voegde hij toe.

Op macro-economisch werd voorbeurs in de VS bekend dat de Chicago Fed activiteitsindex tussen juli en augustus is gedaald van 2,54 naar 0,79.

De euro/dollar noteerde op 1,1770. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1846 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1837 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 2,2 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Harley-Davidson benoemt Gina Goetter per 30 september als nieuwe CFO. Goetter is afkomstig van Tyson Foods. Het aandeel bewoog voorbeurs nauwelijks op de aankondiging.

Mijnbouw- en grondstoffondsen kunnen maandag rekenen op de aandacht van beleggers, na de recente rally. De materiaalindex van de S&P 500, waar fondsen als Linde, Air Products & Chemicals en Sherwin-Williams in zijn opgenomen, is deze maand circa 5,4 procent gestegen, terwijl de bredere index met meer dan 4 procent is gedaald. Op kwartaalbasis steeg de sectorindex zelfs met 16 procent.

Linde noteerde voorbeurs echter 3,4 procent lager en Air Products & Chemicals noteerde vlak. In het aandeel Sherwin-Williams was voorbeurs nog geen handel.

Mosaic, een producent van gewasvoedingsstoffen steeg afgelopen kwartaal zelfs met 54 procent, terwijl mijnbouwer Freeport McMoRan 47 procent steeg.

HSBC daalde voorbeurs 5,9 procent, na mediaberichten over een rapport van de Amerikaanse autoriteiten over ‘verdachte activiteiten’ bij de bank.

Aandelen van Nikola daalden voorbeurs liefst 26,5 procent, nadat bekend werd dat de oprichter van het bedrijf Trevor Milton dat elektrische voertuigen maakt opstapt als bestuursvoorzitter.

Nikola ligt momenteel onder een vergrootglas nadat analisten van Hindenburg Research in een rapport onder meer schreef dat de batterijtechnologie die Nikola beweert te hebben, niet bestaat.

Walmart en Oracle noteerden voorbeurs respectievelijk 1,0 en 3,7 procent hoger nadat dit weekend een principeakkoord werd bereikt met het Chinese ByteDance om de Amerikaanse activiteiten van TikTok over te nemen. Hierdoor is een aanvankelijke ban op de populaire video-app in de VS met een week uitgesteld.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,1 procent lager op 3.319,47 punten. De Dow Jones index eindigde 0,9 procent in het rood op 27.657,42 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,1 procent tot 10.793,28 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.