Nederland - 3 mei 2021 - Beursbrink

Zware coronagolf in India zet olieprijzen onder druk

door STIJN

De oliemarkt heeft weer een nieuw struikelblok om te overwinnen, namelijk een catastrofale tweede coronagolf in India. De situatie is er stevig uit de hand gelopen waardoor een strenge lockdown nodig is. De vraag naar olie gaat hierdoor een stevige knauw krijgen en dat is duidelijk merkbaar op de oliemarkt. De prijzen ervaren hierdoor negatieve druk.

COVID-19 leek overal te wereld goed onder controle te zijn, echter is de situatie in India zwaar uit de hand gelopen. Ze kampen er met een catastrofale tweede besmettingsgolf en dat heeft duidelijk een impact op de oliemarkt. Het land is een grote olieconsument en gezien ze nu opnieuw in een harde lockdown moeten, zal de vraag naar olie opnieuw een knauw krijgen.

De situatie in India doet vrezen dat het herstel op de oliemarkt op pauze staat voor onbepaalde tijd. De twijfel en onzekerheid creëren een negatieve druk op de olieprijzen. A.K. Singh, hoofd marketing bij Bharat Petroleum Corp, zei dat de vraag naar olie 7 procent lager is dan pre-COVID.

Overall fuel demand is down by about 7 per cent from pre-COVID level of April 2019.

Vraag naar olie

Analisten verwachten dat de Indiase vraag naar olie in mei sterk gaat dalen gezien de strengere coronamaatregelen. Ze vrezen ook dat COVID-19 zijn piek nog moet bereiken in India. Met andere woorden, het gaat eerst nog veel erger worden alvorens de situatie gaat verbeteren.

Given that it still appears as though Covid-19 in India has not peaked, we expect to see further downside to fuel demand over May.

Echter, globaal gezien winnen de vaccinatiecampagnes aan snelheid. Marktkenners verwachten dat de vraag naar olie wereldwijd hierdoor toch zal blijven stijgen en India slechts een druppel op een hete plaat is. Marktkenners benadrukken ook dat het reisseizoen eraan komt en dat landen opnieuw zullen toelaten om vrij te reizen. Analisten verhoogden alleszins hun koersdoelen.

Bronnen: Economic Times

Foto:

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.