Nederland - 4 februari 2023 - Grondstoffen
door SVEN VAN GASSE

Vraag naar goud op het hoogste punt in 11 jaar

De goudprijs heeft sinds november een forse stijging laten zien. De vraag naar het gele edelmetaal staat dan ook op haar hoogste punt in 11 jaar. Vooral centrale banken kopen massaal goud op, hoewel ook steeds meer consumenten hun portefeuille uitbreiden met wat goud.

De vraag naar goud op jaarbasis steeg met 18% tot 4 741 ton. Dit is het hoogste cijfer sinds 2011. Vooral in het vierde kwartaal steeg de vraag fors met een totaal van 1 337 ton.

Centrale banken kopen massaal goud

De sleutel tot de stijging was de massale vraag van centrale banken. Deze bereikte met 1 136 ton zelfs het hoogste niveau in 55 jaar. Dit betekende een stijging van 152% ten opzichte van 2021, toen de centrale banken slechts 450 ton goud kochten. De Word Gold Council schreef de piek toe aan de geopolitieke onzekerheid en de hoge inflatie.

Het merendeel van de centrale bankaankopen in 2022 kwam van de opkomende markten, met de Turkse centrale bank als grootste koper met een recordhoeveelheid van 542 ton. China, India, Egypte, Qatar, Irak en Oman verhoogden alle hun goudreserves aanzienlijk in de loop van het jaar.

Waar gaat de goudprijs naartoe?

Wells Fargo acht de mogelijkheid reëel dat we reeds het beste hebben gezien van de goudprijs. De bank benadrukte dat goud typisch verzwakt in tijden van een stijgende rente en een sterke dollar. John LaForge, hoofd van Real Asset Strategy bij Well Fargo, merkte op dat goud een activum is dat geen cash genereert. Hierdoor is het voor institutionele beleggers die schatkistcertificaten of andere obligaties kunnen kopen minder aantrekkelijk wanneer de rente stijgt.

Desondanks is LaForge niet per se negatief over goud. Wells Fargo hanteert een “neutraal advies” en geeft een koersdoel van $1 900 tot $2 000. De koersdoelen van goud lopen voor dit jaar zeer fors uit elkaar. De koersdoelen gaan van $1 800 tot wel $4 000, zoals in dit eerder artikel besproken is.

Als je meer wilt weten over goud of andere edelmetalen is ons Edelmetalen ebook een aanrader. In dit ebook gaan we dieper in op een paar mooie koopjes in de goud- en zilversector. Met het Edelmetalen ebook, tippen we verschillende spelers die er nu heel kansrijk bijliggen.

Bron: CNBC
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.