Nederland - 6 september 2019 - Beursbrink

Goud tuimelt naar beneden

door STIJN

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is wellicht de grootste katalysator voor de stijgende goud- en zilverprijzen. Als de handelsoorlog wegvalt, dan zullen de prijzen van goud en zilver waarschijnlijk opnieuw gaan dalen. Een voorbode daarvan hebben we al gekregen door de geruchten dat de volgende handelsgesprekken voor een doorbraak kunnen zorgen.

De prijs voor een troy ounce goud is de afgelopen dagen flink gedaald wegens hoopgevende geruchten dat de nieuwe handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten van Amerika en China voor een doorbraak zullen zorgen in de handelsoorlog. Het is zelfs zo dat de goudprijs zijn zwaarste daling achter de rug heeft van de afgelopen zes jaar, goud daalde met drie procent naar 1.508 dollar.

De ‘gold bulls’ worden geforceerd om een defensieve houding aan te nemen na de berichten over de nieuwe handelsgesprekken. Goud is sinds augustus met 10 procent gestegen wegens zorgen en angst over de handelsoorlog en het effect op de groei van de wereldeconomie. Maar nu er opnieuw hoop is, en beleggers vermoeden dat er een akkoord komt, lijkt goud minder interessant.

Volatiel

De speculaties zorgen alleszins voor veel beweging bij goud en zilver. Het is jarenlang rustig geweest en nu zie je opeens grote verhandelingen en prijsschommelingen bij edelmetalen. Het is nu de vraag of beleggers te optimistisch zijn over de handelsgesprekken en de houding van Donald Trump.

Marktkenners dachten eerst dat de situatie tussen beide landen nog slecht zal blijven tot en met de presidentsverkiezingen van 2020. Het gaat hier dus over speculaties, de huidige daling zou dus een goed koopmoment kunnen zijn maar dat hangt puur af van de gesprekken in oktober.

Na de handelsgesprekken in oktober zal veel duidelijk worden, men verwacht nu dat goud en zilver horizontaal zullen bewegen tot en met het uiteindelijke resultaat van de gesprekken tussen de Verenigde Staten van Amerika en China, of als Trump nog een iets onvoorspelbaar tweet.

Bronnen: Mining

Foto: Bundesbank – Flickr – CC BY-ND 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.