Miner Extractable Value (MEV)

Wat is Miner Extractable Value (MEV)?

Miner Extractable Value (MEV) is een manier voor blokproducenten (miners of stakers) om een extra rendement te behalen binnen een blockchain systeem.

De naam Miner Extractable Value heeft dus niet alleen toepassing op miners en Proof of Work netwerken (zoals Bitcoin). Iedere computer die een blockchain netwerk onderhoudt, kan aan MEV doen. Dus ook stakers in Proof of Stake netwerken.

Hoe werkt MEV?

Een goed bewaard geheim van de blockchain is dat het lang niet zo decentraal is dan meestal verteld. Er zitten namelijk ook gewoon hele centrale punten in ieder blockchainsysteem, zelfs in die van de Bitcoin.

Een blockchain is een gedeeld databestand die je ook wel kan zien als een reeks blokken. Iedere periode wordt een nieuw blok geproduceerd (door bijvoorbeeld een miner) en hierin komt transactiedata van gebruikers te staan.

Een miner of een staker heeft vervolgens het alleenrecht om te bepalen welke transacties hij in ieder blok eerst en welke hij later uitvoert. Meestal gaat de eerste plek naar de gebruiker die de hoogste transactiekosten betaalt.

Alleen dat is lang niet meer altijd het geval. Met name op blockchains met een financieel systeem (DeFi), zoals Ethereum, kunnen blokproducenten meer winst halen door hun machtspositie uit te buiten.

Bijvoorbeeld door aan arbitrage te doen of andere gebruikers te frontrunnen. Voor arbitrage en frontrunnen is het noodzakelijk dat je transactie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Een blokproducent heeft alle macht om zijn transactie zo snel mogelijk uit te voeren. Op die manier kan hij een extra rendement behalen, wat soms hoger kan zijn dan de reguliere mining of staking rendementen.

Hoeveel wordt er verdiend aan MEV?

MEV is een jong begrip, maar heeft wel al heel wat nieuwe miljonairs gemaakt. Er bestaan vooral MEV kansen op Ethereum, omdat dit financiële systeem het grootste is. In de afgelopen jaren is de winst uit MEV op Ethereum goed geweest voor 600 miljoen dollar:

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.