Nederland - 15 februari 2018 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Vopak behaalde vermoedelijk lager bedrijfsresultaat

(ABM FN-Dow Jones) Vopak zal naar verwachting bij de publicatie van de resultaten over het vierde kwartaal en het gehele boekjaar een lager bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten, rapporteren, hoewel analisten iets positiever blijken dan het Nederlandse tankopslagbedrijf zelf.

Tijdens de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal zei Vopak rekening houdend met de huidige marktdynamiek, het ontbreken van de bijdragen van de verkochte terminals begin 2016 en extra kosten in verband met investeringen in groei en technologie te mikken op een een geschoond bedrijfsresultaat over 2017 dat circa 10 procent lager zal uitkomen dan de 822 miljoen euro in 2016, wat resulteert in een geschoond bedrijfsresultaat van een kleine 740 miljoen euro.

Analisten van Jefferies, ING en KBC Securities rekenen daarentegen op een geschoond bedrijfsresultaat van respectievelijk 744 miljoen euro, 751 miljoen euro en 750 miljoen euro.

KBC en Jefferies verwachten dat de omzet over het hele boekjaar 1,3 miljard euro zal bedragen, fractioneel lager, maar afgerond vrijwel identiek aan de omzet in 2016.

Analist Cédric Duinslaeger van KBC verwacht een aanhoudende lagere bezettingsgraad in het vierde kwartaal van 2017, met name vanwege de blijvende onzekerheid omtrent de nieuwe regelgeving van de IMO, de internationale scheepvaartorganisatie, met betrekking tot beperkingen van het zwavelgehalte in stookolie. Dit leidt volgens de analist tot aanhoudende druk op de olieterminals in Nederland. Daarnaast staat het bedrijfsresultaat volgens hem onder druk vanwege het wegvallen van de inkomsten uit Eemshaven en Tianjin.

Duinslaeger ziet voor 2018 geen significante groeiaanjagers. Voor 2019 voorziet de analist dat het efficiency-programma van Vopak volledig zal gaan bijdragen aan het bedrijfsresultaat, er meer duidelijkheid zal zijn op de markt voor stookolie en dat de capaciteitsuitbreiding zal gaan bijdragen aan de inkomsten. KBC Securities hanteert een Houden advies met een koersdoel van 37,00 euro.

Ook analist Quirijn Mulder van ING verwacht dat de impact van IMO2020 en de lage tarieven zullen drukken op de inkomsten van Vopak. Omdat het bedrijf het effect van deze ontwikkelingen op de lange termijn niet kan inschatten, zijn er volgens de analist geen maatregelen genomen om dit te kunnen ondervangen. ING hanteert net als KBC een Houden advies, met een koersdoel van 36,00 euro.

Marktanalist Michel Aupers van Aupers Independent Research schreef woensdag in een column dat Vopak, het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf ter wereld, hopeloos uit vorm is. “De groei is sinds 2012 verdwenen, maar gelukkig betalen ze wel een dividend”, aldus de analist.

Het aandeel Vopak noteerde donderdag op een groen Damrak 0,9 procent hoger op 34,55 euro. Vrijdag voorbeurs geeft het tankopslagbedrijf de cijfers vrij.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.