Nederland - 14 juli 2019 - Beursbrink

IEA verwacht nog meer overaanbod in 2020

door STIJN

Het Internationale Energieagentschap ziet nog altijd geen verbetering op de oliemarkt en verwacht dat het overaanbod volgend jaar opnieuw veel te groot gaat zijn, ondanks de inspanningen van de OPEC-landen en Rusland. Dat blijkt alleszins uit een rapport dat ze hebben gepubliceerd. 

Het evenwicht tussen vraag en aanbod op de oliemarkt zit nog altijd niet goed, dat beweert het Internationale Energieagentschap (IEA) in een rapport dat ze vorige week hebben gepubliceerd. Op dit moment overstijgt het aanbod de vraag met 900.000 vaten olie per dag.

This surplus adds to the huge stock builds seen in the second half of 2018 when oil production surged just as demand growth started to falter.

Neil Atkinson, afdelingshoofd bij het IEA, heeft ook geen goede vooruitzichten voor volgend jaar. Hij verwacht dat het overaanbod op de markt zal gaan stijgen omdat landen zoals de Verenigde Staten van Amerika ongestoord olie zullen blijven produceren terwijl de vraag niet toeneemt.

USA vs. OPEC

OPEC en zijn bondgenoten hebben sinds begin dit jaar 1,2 miljoen vaten olie per dag onthouden van de oliemarkt door productievermindering. Maar dat mag niet baten want de de Amerikanen trekken zich niets aan van het evenwicht op de oliemarkt. Het IEA verwacht dat de olieproductie van niet OPEC-landen volgend jaar met 2,1 miljoen vaten per dag zal toenemen.

Met andere woorden, de olieprijzen zullen het dit jaar en volgend jaar moeilijk blijven hebben om te stijgen. Vooral omdat de Amerikanen een averechts beleid hanteren omtrent de productie. Terwijl de OPEC inspanningen doet om het evenwicht te herstellen, gaan de Amerikanen gewoon verder.

Volgens een schatting van het IEA zijn er in 2020 zo een 29,27 miljoen vaten olie per dag nodig, dat is 1,34 miljoen vaten minder dan dit jaar. Dat bevestigt dat de vraag naar olie zal gaan afnemen en dus is het des te belangrijker dat het aanbod goed in de hand wordt gehouden.

Bronnen: CNBC

Foto: Skeeze

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.