Nederland - 11 juli 2019 - Beursbrink

Olieprijzen bevinden zich in een ‘sweet spot’

door STIJN

Olieprijzen gaan opnieuw lichtjes hoger dankzij de extra inspanningen van de OPEC-landen en zijn bondgenoten, maar ook dankzij de spanningen omtrent Iran en de Verenigde Staten. Hoe dan ook, de druk op olie is groot omwille van de bezorgdheid omtrent de wereldeconomie.

We zitten momenteel in een ‘push and pull’ dynamiek op de oliemarkt. Enerzijds zijn er factoren die de olieprijzen positief beïnvloeden maar anderzijds zijn er de zorgen omtrent de vertraging van de wereldeconomie en de productieverhoging van Amerikaans schalieolie en -gas.

We really are in this Goldilocks moment of oil prices, and therefore gasoline prices, here in America, and Iran is just one part of the two big pressure points that are countervailing each other.

Op en neer

Amy Harder, reporter bij Axios, beweert dat de prijzen veel hoger zouden moeten zijn gezien de factoren die spelen en de onrust tussen de USA en Iran. Maar het is de bezorgdheid omtrent de wereldeconomie en de vraag naar olie die een neerwaartse druk uitoefent op de oliemarkt.

Daarenboven zijn er nog de extra inspanningen van de Verenigde Staten. Hun productie is aan het oplopen en zou een volume bereiken van 14 miljoen vaten per dag in 2020. Dat is meer dan het dubbel van de productie dan ongeveer tien jaar geleden, een ongeziene productieverhoging.

Het is ook uitkijken naar het rapport van de International Energy Agency (IEA). Harder verwacht namelijk minder goed nieuws, namelijk een daling van de vraag omwille van de groeivertraging.

We are seeing slower demand growth, and much of that is coming from the United States as OPEC is moving from this leader position in the market to more of a manager position as the U.S. just continues to pump out more oil.

Een vat Amerikaanse WTI olie noteert momenteel rond de 60 dollar. Brent crude gaat ook lichtjes hoger en noteert rond de 67 dollar per vat. Als een jojo gaan we op en neer en lijkt er niet echt een richting gekozen te worden. Hoewel, dit jaar lijkt de trend op de oliemarkt alleszins positief te zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil [1] – CC BY 3.0 br

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.