Nederland - 2 juli 2019 - Beursbrink

Olie heeft het moeilijk na tegenvallende PMI-cijfers

door STIJN

De olieprijzen verloren lichtjes terrein dinsdag na nieuwe kopzorgen over de zwakke cijfers inzake de wereldeconomie. Investeerders koppelen deze cijfers direct aan het vermoeden dat de vraag naar olie ook lager zal uitvallen de komende maanden en dat komt de oliemarkt niet ten goede. De inspanningen van de OPEC lijken hier niet veel aan te kunnen veranderen.

De opwaartse trend van de olieprijzen komt eventjes tot een halt na de bekendmaking van de zwakke globale data inzake de wereldeconomie. Edward Moya, senior marktanalist bij OANDA New York, merkt op dat de inspanningen van de OPEC wat van hun effect hebben verloren, het kan investeerders alvast niet overhalen om hun posities te doen vasthouden.

Vraag en aanbod

Ondertussen zijn de OPEC-landen al 2,5 jaar moeite aan het doen om het evenwicht te herstellen op de oliemarkt door middel van productieverlagingen, maar de zorgen over de afnemende vraag naar olie blijft hardnekkig en zorgt voor een neerwaartse druk op de olieprijzen. Het helpt natuurlijk niet dat de wereldeconomie gas terugneemt en dat de Amerikanen hun olieproductie gaan opkrikken de komende maanden terwijl de OPEC zijn productieverlaging gaat verlengen.

The trade war is not likely to get resolved any time soon and while central banks globally are expected to deliver fresh stimulus in the coming months, economic activity is continuing to trend lower.

De lager dan verwachte PMI cijfers hebben het sentiment op de oliemarkt verstoord. Investeerders interpreteren dit nu vooral als een overaanbod op de markt. De inspanningen van de OPEC om de productieverlaging te verlengen tot maart 2020 werkt ondersteunend maar is niet voldoende.

Het is een strijd tussen de USA en de OPEC-landen (en Rusland). Terwijl de Amerikanen meer olie produceren, doen de OPEC-landen er alles aan om de productieniveau te handhaven zodat er een evenwicht gecreëerd kan worden op de oliemarkt. De onzekerheid is nefast voor de olieprijzen.

Bronnen: CNBC

Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil [1] CC BY 3.0br

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.