Nederland - 5 november 2019 - Beursbrink

Vooruitzichten voor olie beter in 2020?

door STIJN

Wordt de situatie op de oliemarkt beter in 2020? En gaat het bijgevolg niet nodig zijn voor de OPEC-landen om extra inspanningen te leveren om de productie verder in te perken? Op basis van de huidige gegevens en technische data, lijkt 2020 nog te gaan meevallen voor de olieprijzen.

De oliemarkt heeft het dit jaar behoorlijk lastig gehad, de olieprijzen zijn de afgelopen weken tot stilstand gekomen en blijven hangen op de huidige niveaus. Maar hoe ziet de situatie er uit voor 2020? Volgens Mohammed Barkindo, secretaris-generaal bij de OPEC, zijn de signalen behoorlijk positief voor de oliemarkt en zijn de vooruitzichten niet zo slecht als eerst werd gedacht.

Based on the numbers and discussions going on at a technical level, 2020 looks like it has upside potential that will also defy some of the gloomy predictions we have seen during the course of the year.

Analisten zijn de recente maanden zeer ‘bearish’ geweest voor olie. Op basis hiervan worden acties ondernomen, alsook bij de OPEC-landen. Begin december komen de leden samen om eventuele nieuwe productiebeperkingen te bespreken. Maar men twijfelt nu of dit wel nodig gaat zijn.

Inspanningen

De OPEC, Rusland en negen andere niet-OPEC-landen zijn nu al drie jaar lang afspraken aan het maken om de olieproductie wat in te perken om een ‘gezonde’ balans te creëren op de oliemarkt. De inspanningen hebben echter nog niet veel effect gehad op de olieprijzen.

The news coming out is more optimistic at the moment. We have seen the biggest economy in the world, the US, continue to defy its predictions, with solid growth, jobs.

De positieve ontwikkelingen in de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten van Amerika en China doen alvast deugd. Maar vooral ook het behoorlijk sterk Amerikaans jobrapport. ’s Werelds grootste economie ter wereld doet het dan toch beter dan men eerst hard verwacht.

Het zijn deze factoren die gunstig zijn voor de olieprijzen. Als er effectief een doorbraak komt in de handelsoorlog, dan zal de oliemarkt opnieuw lichtjes gaan heropleven.

Bronnen: SP Global

Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil – CC BY 3.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.