Nederland - 30 december 2021 - Beursbrink

‘Olieproductie zal gaan stijgen in 2022’

door STIJN

De oliemarkt, en vooral het aanbod van olie, werd meer dan een jaar gecontroleerd door de OPEC+. Hun productiebeleid heeft er mede voor gezorgd dat de olieprijzen zijn gestegen de afgelopen maanden. Maar volgens Daniel Yergin, vicevoorzitter bij IHS Markit, gaat de Verenigde Staten van Amerika terug in actie schieten en meer olie produceren.

Zal het aanbod op de oliemarkt beperkt blijven door optreden van de OPEC+? Deze organisatie houdt de oliekraan nu al een ruime tijd goed dicht omwille van de coronapandemie en de relatief lage olieprijzen. Hun opzet is om de olieprijzen te laten stijgen door het aanbod te controleren.

Ook de Amerikaanse olieproductie ging in 2020 fors naar beneden omwille van het overaanbod door de coronapandemie. Toen bedroeg de productie 11,28 miljoen vaten per dag. Dit jaar zouden er ‘slechts’ 11,18 miljoen vaten per dag geproduceerd zijn geweest, nog minder omwille van Storm Ida. Maar volgens IHS Markit vicevooritter Daniel Yergin gaat dit veranderen in 2022.

The U.S. is back. For the last year, year and a half, it’s been OPEC+ running the show, but U.S. production is coming back already, and it’s going to come back more in 2022.

Meer olie

Volgens hem zullen de Amerikanen 900.000 vaten per dag meer gaan produceren. Hierdoor wil president Biden de olieprijzen doen afkoelen omdat hij bezorgd is over de hoge prijzen en de inflatie. Daarenboven willen de Amerikanen ook meer marktaandeel afsnoepen van de OPEC+.

Hoewel de consensus en verwachting is dat de olieprijzen zullen stijgen naar 100 dollar gezien de toenemende vraag naar energie, is Yergin minder optimistisch. Hij verwacht namelijk dat de olieprijzen zullen stabiliseren tussen 65 en 85 dollar per vat. Een prijsstijging naar 100 dollar ziet hij niet meteen gebeuren, vooral niet als de Amerikanen effectief meer gaan produceren.

Bronnen: Abigail Ng – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.