Nederland - 16 januari 2020 - Beursbrink

Hierdoor kunnen de olieprijzen niet hoger gaan

door STIJN

Er is blijkbaar één goede reden waarom olieprijzen niet zoveel hoger meer kunnen gaan. Volgens de zakenbank Citi zit er een ‘cap’ op de olieprijzen omdat het steeds goedkoper wordt om elektriciteit te produceren via zonne-energie. Deze kost is de afgelopen twee jaar zelfs lager geworden dan energie op te wekken via fossiele brandstoffen.

Volgens de Amerikaanse zakenbank Citi is er een goede reden waarom er een ‘cap’ zit op de olieprijzen. Met andere woorden, waarom de olieprijzen niet uitbreken en hoger gaan. De kost voor het produceren van elektriciteit door middel van zonne-energie ligt momenteel lager dan het opwekken van energie door middel van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Deze ‘shift’ komt op een ongelukkig moment, namelijk wanneer de aanbod van olie de vraag overstijgt en dat heeft een heel grote invloed op de olieprijzen. David Bailin, hoofdstrateeg bij Citi Private Bank, beweert dat deze ‘cap’ moeilijk te doorbreken zal zijn.

‘Oil cap’

Als voorbeeld haalde hij de drone-aanval op het Saoedische oliebedrijf Aramco aan. Kort na de aanval wisten de olieprijzen flink te stijgen maar een echte rally bleef uit hoewel deze gebeurtenis vroeger wellicht veel meer invloed zou gehad hebben. Er is volgens hem iets veel groter nodig.

We saw an 11-day impact in the markets: The initial spike of as much as 8% in oil prices, and then it was 4% and then ultimately down to zero.

Een ‘shift’ van olie, gas en kolen naar zonne-energie zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de olieprijzen helemaal niet meer hoger zullen geraken en dat ze zullen vast komen te zitten in een bepaalde ‘price range’. Volgens een rapport zal duurzame energie (elektriciteit opgewerkt door zon en wind) dit jaar een flink pak goedkoper worden dan fossiele brandstoffen.

Bronnen: CNBC

Foto: Piqsels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel