Nederland - 27 januari 2020 - Beursbrink

Olieprijzen ondervinden druk van coronavirus

door STIJN

De olieprijzen zakken flink maandag nadat de deelnemers op de energiemarkt zich zorgen maken over het coronavirus. China ligt voor een groot deel lam door het virus waardoor de vraag naar olie ook minder groot is. Zowel de Brent als de WTI crude gingen fors naar beneden, respectievelijk met 2,8 en 2,7 procent. Het is nog af te wachten welke gevolgen het virus heeft op langere termijn.

Een schok op de oliemarkten, zowel de Brent als de WTI krijgen rake klappen. Beleggers en investeerders vrezen dat het coronavirus op termijn de Chinese economie gaat aantasten. Verschillende regio’s zijn ondertussen lam gelegd en dat is niet goed voor de Chinese economie. Men verwacht dat de afname van olie in China gaat dalen, vandaar de prijsdaling.

Beide olie-indexen zijn gedaald naar niveaus die we sinds begin oktober niet hebben gezien. De Chinese autoriteiten hebben reeds bevestigd dat er meer dan 2.700 besmettingen zijn en ondertussen meer dan 80 doden. Het virus bevindt zich niet meer alleen in China, ook in Frankrijk, Australië, de USA, Canada, Japan en Indonesië zijn er besmettingen waargenomen.

Sussen

Om de angst bij beleggers te sussen, zei Saoedisch minister van Energie Abdulaziz bin Salman dat het coronavirus naar alle waarschijnlijk snel aangepakt zal worden en dat een verdere uitbraak voorkomen zal worden. Een aardige poging om erger te voorkomen op de oliemarkt.

Abdulaziz zei ook dat de OPEC en niet-OPEC leden voldoende mogelijkheden hebben om de oliemarkt te stabiliseren mocht dat nodig zijn. Net zoals ze in het verleden ook al gedaan hebben door de productie terug te schroeven en zo het aanbod op de markt terug te dringen.

When it happens, prices are expected to stabilize and start climbing again in case OPEC reduces its production towards the 29 million (barrels per day) mark. Until then bears party in heaven and bulls burn in hell.

Het valt dus nog af te wachten wat het coronavirus teweeg zal brengen op de oliemarkten. Experts vinden alleszins dat de reactie op de markten overdreven.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel