Nederland - 5 februari 2022 - Beursbrink

Volvo en Northvolt bouwen gigafabriek in Zweden

door STIJN

Volvo Cars en Northvolt hebben vrijdag meegedeeld dat ze een batterijfabriek gaan bouwen in Zweden begin 2023. Volgens de bedrijven zal de faciliteit een potentiële jaarlijkse celproductiecapaciteit hebben van 50 gigawattuur, het equivalent van batterijen voor 500.000 auto’s per jaar. Nog een pluspunt, een voormalig Tesla bestuurslid gaat mee aan bood.

Volvo Cars en Northvolt gaan nog meer inzetten op hun productiecapaciteiten van elektrische voertuigen. Ze zullen in 2023 starten met de bouw van een gigafabriek voor batterijen. De batterijen zullen bestemd zijn voor de volledig elektrische modellen van Volvo en Polestar.

Het is een strategische zet die de bedrijven een concurrentieel voordeel zou moeten geven in Europa, vooral gezien de opmars van elektrische voertuigen  en de verhoogde concurrentie. Een bijkomende troef is dat ze voormalig Tesla bestuurslid Adrian Clarke aan boord hebben.

The battery cell production joint venture between Northvolt and Volvo Cars will be a significant player in European battery cell production and will represent one of the largest cell production units in Europe.

Gigafabriek

De faciliteit zou de mogelijkheid hebben om jaarlijks 50 gigawattuur aan batterijen te produceren, goed voor 500.000 voertuigen per jaar. Volvo Cars is van plan om tegen 2030 uitsluitend nog volledig elektrische voertuigen te produceren en zou dus veel baat hebben bij deze gigafabriek.

De joint-venture gaat zich voorlopig enkel focussen op de Europese markt. Daarna zou er gekeken kunnen worden naar Azië en Amerika, maar batterijen zijn zwaar en lastig te transporteren en dat zou het logistieke proces moeilijk maken. Het zou volgens Northvolt CEO Peter Carlsson wel de bedoeling zijn om ook batterijen te leveren naar andere werelddelen op lange termijn.

Bronnen: Anmar Frangoul – CNBC

Foto: Ian Muttoo – FlickrCC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.