Europa - 14 juli 2020 - Beursbrink

Vlakke opening Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,1 procent in het rood.

Maandag zagen de Amerikaanse beurzen al hun winsten in rap tempo afbrokkelen. De Nasdaq sloot zelf 2 procent lager, nadat de tech-index eerder op de dag een nieuwe record aantikte.

“De risicobereidheid van beleggers leek gezond tijdens het grootste deel van de eerste handelsdag van een drukke week”, aldus strateeg Ian Williams van Peel Hunt in zijn commentaar over het koersverloop op maandag. De stemming wisselde abrupt tegen het einde van de dag, waarbij aandelen die de afgelopen tijd juist favoriet waren, van de hand werden gedaan, aldus Williams.

Beleggers hebben dinsdag oog voor de bedrijfsresultaten. Een aantal grote Amerikaanse banken staat op de agenda. Deze resultaten zouden inzicht moeten geven in de impact van de coronacrisis. Beleggers zullen daarom volgens Luc Filip, hoofd private banking investeringen bij SYZ Private Banking, de kwartaalcijfers vanmiddag “nauwlettend” in de gaten houden.

De macro-agenda is aan de magere kant. Het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is in juni verder gestegen, zo bleek voorbeurs uit cijfers van de National Federation of Independent Business (NFIB).

De vertrouwensindex steeg van 94,4 in mei naar 100,6 afgelopen maand. Daarmee steeg de index harder dan analisten hadden voorzien. Die rekenden vooraf op een toename naar 98,0. Hoofdeconoom Bill Dunkelberg was te spreken over de eerste tekenen dat de consumentenuitgaven weer beginnen te stijgen. Toch waarschuwde hij ook dat het nog een lange weg is naar de niveaus van voor de corona-uitbraak. In februari noteerde de index nog op 104,5.

In juni bedroeg de Amerikaanse inflatie 0,6 procent op maandbasis. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen in de VS ook met 0,6 procent. In mei daalden de prijzen op maandbasis nog met 0,1 procent en in april was dit zelfs 0,8 procent.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 1,9 procent tot 39,36 dollar, terwijl een september-future Brent 1,4 procent goedkoper werd op 42,12 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1376. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1341 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1349 op de borden.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 10,5 miljard dollar opzij gezet voor oninbare leningen in verband met de coronacrisis, maar zag de winst minder sterk dalen dan een kwartaal eerder, dankzij zeer sterke inkomsten bij de zakenbank. De bank realiseerde een fors hogere omzet van 33,8 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. Ondanks de hogere omzet daalde de nettowinst van 9,6 miljard dollar een jaar eerder tot 4,7 miljard dollar, door de grote kredietvoorziening. Per aandeel kwam de winst uit op 1,38 dollar, tegen 2,82 dollar een jaar eerder. Dit is boven verwachting: de consensus berekend door FactSet rekende op 1,15 dollar. Het aandeel opent waarschijnlijk 2,7 procent hoger.

Wells Fargo heeft ook in het tweede kwartaal de prognose van analisten niet weten te benaderen en ondervond veel hinder van de coronacrisis. In het tweede kwartaal van dit jaar rolde een nettoverlies uit de bus van 2,38 miljard dollar. Per aandeel resulteerde dit in een verlies per aandeel van 0,66 dollar tegen een vooraf door analisten voorzien verlies per aandeel van 0,10 dollar per aandeel. Het aandeel zal vermoedelijk 4,5 procent dalen bij de opening.

Citigroup heeft in het tweede kwartaal van 2020 een kwart van de winst geboekt die in dezelfde periode vorig jaar werd verdiend, maar deed het toch beter dan verwacht. De nettowinst uit voortgezette activiteiten bedroeg 1,3 miljard dollar, of 0,50 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dit nog 4,8 miljard dollar. De winstdaling van 73 procent was evenwel beter dan de verwachtingen. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden voor het tweede kwartaal gerekend op een winst per aandeel van 0,35 dollar. Het aandeel opent vermoedelijk 0,9 procent lager.

Delta Air Lines heeft als gevolg van de corona-uitbraak een slecht tweede kwartaal achter de rug, maar daarvoor had de luchtvaartmaatschappij half juni al gewaarschuwd. Dinsdag bleek de omzet inderdaad met 88 procent gedaald tot 1,5 miljard dollar. De operationele kosten werden tegelijkertijd met 40 procent teruggebracht naar 6,3 miljard dollar. Er werd afgelopen kwartaal een nettoverlies geleden van 2,8 miljard dollar. Voor belastingen was het verlies zelfs 3,9 miljard dollar. Het aandeel opent vermoedelijk tot 1,2 procent lager.

China heeft sancties aangekondigd tegen de Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin, vanwege de verkoop van wapens aan Taiwan. Dat maakte het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dinsdag bekend, zo meldde persbureau Reuters. Lockheed Martin is betrokken bij een project om het Patriot raketsysteem van Taiwan te moderniseren.

Walt Disney zal zijn pretpark in Hongkong weer sluiten, minder dan een maand nadat het heropend werd. Nieuwe coronamaatregelen dwingen Disney hiertoe.

Macquarie heeft dinsdag drie cruisemaatschappijen van de kooplijst gehaald, nadat deze aandelen door de coronamaatregelen een fikse koersval maakten. Voor Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line werd het advies verlaagd van Outperform naar Neutraal.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandagavond tot 0,9 procent in het rood op 3.155,22 punten, terwijl de Dow Jones index een pas op de plaats maakte op 26.085,80 punten. Techbeurs Nasdaq leverde 2,1 procent in op 10.390,84 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.