Nederland - 15 september 2020 - Beursbrink

‘Oliemarkt heeft nog een lange weg te gaan’

door STIJN

De oliemarkt heeft nu al enkele jaren een bijzonder moeilijke tijd, vooral sinds het uitbreken van COVID-19 is het pas echt bergaf gegaan. Wie denkt dat het niet nog erger kan voor olie, zou zich hier in kunnen vergissen. Sinds begin september zijn de olieprijzen opnieuw fors aan het dalen. Analisten en investeerders vrezen voor een nieuw dieptepunt in de vraag naar olie.

Alsof het nog niet erg genoeg was voor de oliemarkt… Men vreest dat de vraag naar olie nog dieper kan dalen dan het huidige niveau wegens een tweede grote golf van coronabesmettingen. Het leek er even op dat een tweede besmettingsgolf in de kiem kon worden gesmoord, maar de meest recente gegevens tonen aan dat we opnieuw naar een piek aan het gaan zijn.

Ed Morse, managing director bij Citi, waarschuwt dat de olieproducerende landen hierdoor in gevaar zullen komen. Hun grootste bron van inkomsten zit op een zeer laag pitje waardoor er minder geld beschikbaar is voor gezondheidszorg, onderwijs, defensie en noem maar op.

We’re seeing countries that are overly dependent on oil earnings, that can’t pay for the civil service, can’t pay for healthcare…education…security. The rate of concern we’re going to see … dipped in demand and the gigantic build in inventories … I think the biggest worry is what happens to the fragility of the oil producing countries.

OPEC

Marktkenners vrezen ervoor dat de vraag naar olie in 2021 nog altijd niet volledig hersteld zal zijn. De vraag is dan wat de OPEC+ van plan is. De druk op hun beleid zal alleen maar gaan toenemen want aan een olieprijs onder de 40 dollar per vat, lijden de meeste OPEC-landen verlies.

Daarenboven is het aantal investeringen in de oliesector fors achteruitgegaan. Volgens Ahmed Ali Attiga, CEO van Arab Petroleum Investments Corporation, is het aantal investeringen dit jaar met 30 procent gedaald ten opzichte van 2019. Dit wil zeggen dat er 80 miljard dollar niet wordt besteed, geld dat nu meer dan nodig is voor oliebedrijven en -producerende landen.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.