VIP ACTIE

Word een VIP!
Americas - 28 mei 2020 - Aandelen

Verdeelde opening voorzien op Wall Street

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een verdeelde opening en lijken een adempauze te nemen na de stijgingen van de afgelopen dagen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening vlak, die op de Dow Jones wees op een stijging en die op technologie-index Nasdaq juist op een daling.

Woensdagavond stemde het Huis van Afgevaardigden in met een wet die sancties voorschrijft voor Chinese overheidsfunctionarissen die betrokken zijn bij de onderdrukking van moslimminderheden in China. Zo groeit de reeks stekeligheden die Beijng en Washington de afgelopen dagen uitwisselden. Een paar uur eerder stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vast dat Hongkong niet langer in sterke mate autonoom is ten opzichte van China. Dit opent de weg voor president Donald Trump voor stappen zoals het intrekken van bepaalde handelsafspraken met de stadstaat.

China verhardde woensdag zijn houding, doorpakkend met een resolutie om een nationale veiligheidswet door te voeren in Hongkong, bedoeld om protesten tegen het Chinese gezag de kop in te drukken.

“Het is gewoon een extra zorg bovenop corona”, zei Brian O’Reilly van de Italiaanse vermogensbeheerder Mediolanum. “Of er echt een handelsoorlog 2.0 komt? Ik denk dat zelfs als Trump een tweede termijn krijgt, ze terughoudend zullen zijn om dat pad te bewandelen.”

Technologie-aandelen deden de afgelopen dagen een stap terug, terwijl andere sectoren die minder sterk hadden gepresteerd, een inhaalslag maakten. Trump zal naar verwachting donderdag de juridische bescherming beperken die sociale media- en andere internetplatforms momenteel genieten, meldden bronnen. Dit kan meer druk op internetaandelen geven.

Drukke macro

De wekelijkse ‘jobless claims’, het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, gaf voorbeurs een update van hoe de arbeidsmarkt in de VS de historische schok van de coronaviruspandemie verwerkt. Het cijfer van 2,1 miljoen nieuwe aanvragen was conform de verwachting van analisten. Het is lager dan de 2,45 miljoen van vorige week, maar het blijft een ongekend hoog cijfer.

De orders voor duurzame goederen daalden in april zoals verwacht fors, met ruim 17 procent, na een vergelijkbare afname in maart.

Het ministerie van handel meldde nog dat de krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal iets groter was dan eerder becijferd, namelijk 5,0 procent in plaats van 4,8 procent.

De olieprijs stond ook verdeeld. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 32,63 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,1 procent duurder werd op 34,81 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1024. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1007 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0987 op de borden.

Bedrijfsnieuws

HP Inc zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 11 procent dalen, terwijl door de uitbraak van het coronavirus er een extra vraag naar laptops voor medewerkers was om vanuit huis te kunnen werken. HP verkocht 5 procent meer laptops, maar desktop computers en printers zagen de omzet met 23 en 19 procent dalen. HP verwacht een aangepaste winst per aandeel van 39 tot 45 cent in het lopende kwartaal, tegen een consensusverwachting van 47 cent. Het aandeel opent vermoedelijk 7 procent lager.

News Corp stopt met het drukken van meer dan honderd Australische lokale en regionale kranten per eind juni. Zesendertig redacties worden opgeheven en 76 andere nieuwsbronnen zullen alleen nog online te lezen zijn. Het mediabedrijf reageert daarmee op marktbewegingen in het medialandschap die in gang werden gezet door de pandemie.

American Airlines schrapt 30 procent van de banen bij het management en op de administratie. De luchtvaartmaatschappij treft voorbereidingen om in te krimpen, nu de vraag naar vliegtickets is gedecimeerd door het coronavirus. De luchtvaartmaatschappij ziet wel signalen van aantrekkende vraag, nadat reisverboden en vrees voor besmettingen de luchtvaart in maart en april vrijwel geheel stillegden. Het aandeel stond voorbeurs op een verlies van 3 procent.

Twee buyouts in de zorgsector lijken twee van de slechtste investeringen van private equity in de afgelopen jaren te worden. Envision Healthcare, een uitzendbureau voor artsen, en TeamHealth Holdings, die in heel de VS medewerkers voor de spoedeisende hulp levert, werden in 2018 en 2017 gekocht door KKR en Blackstone voor respectievelijk 6 miljard en 3 miljard dollar. De coronaviruspandemie dreigt de deals nog minder succesvol te maken dan ze al waren.

Slotstanden

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten woensdag hoger. De Dow Jones index sloot 2,2 procent hoger op 25.548 punten. De S&P500 index steeg 1,5 procent naar 3.036,13 punten en technologie-index Nasdaq klom 0,8 procent tot 9.412 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.