Nederland - 29 mei 2020 - Beursbrink

Vraag naar olie blijft zwak in de USA

door STIJN

Het gejojo houdt niet op voor olie. Na een mooie rally van enkele weken moet het zwarte goud opnieuw terrein prijsgeven. Er is minder positief nieuws uit de Verenigde Staten van Amerika, daar blijft de vraag naar olie namelijk bijzonder zwak omdat de economie zwaar wordt beïnvloed door het coronavirus. WTI en Brent daalden gemiddeld met een procent.

De Brent crude ging vandaag met 0,7 procent naar beneden en de WTI crude met 1,6 procent. Olie heeft het weer wat moeilijk op de financiële markten nadat het enkele weken op rij wist te stijgen. Beleggers en investeerders hadden namelijk goede hoop gezien de OPEC+ wil doorzetten met hun productiebeperkingen en omdat de wereldeconomie stilaan terug aan het heropstarten is.

The rally needs a breather. It has been four weeks of gains and the market needs to buy time for downstream prices to catch up.

Howie Lee, econoom bij OCBC, ziet niet veel ernst en beweert dat een daling in deze rally niet meer dan normaal is. De ‘long term view’ voor olie blijft volgens hem intact, daar kan zelfs de lage vraag naar olie in de Verenigde Staten niets aan veranderen omdat COVID-19 bijna onder controle is en de olieproducerende landen goede inspanningen leveren om het aanbod te verlagen.

OPEC+

De gegevens van de Energy Information Administration toonden aan dat voorraden van Amerikaanse olie waren gestegen en de vraag was gedaald, twee zaken die je liever niet ziet op de oliemarkt. Vermits de Amerikanen nog volop in lockdown zitten, zal hier de komende weken niet veel aan veranderen. Toch is er ook positief nieuws want de OPEC+ komt in juni weer samen.

De kans is groot dat er opnieuw ingestemd zal worden om de productie nogmaals in te perken zodat het aanbod op de markt nog lager is. Er moeten echter nog een paar partijen overtuigd worden, waaronder bv. Rusland. Het wordt dus afwachten of de Russen zullen instemmen en men daadwerkelijk minder zal gaan produceren vanaf begin juni.

Bronnen: CNBC

Foto: Brett Sayles – Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel