Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
Nederland - 15 november 2018 - Beursbrink

Vandium redox flow batterijen dé oplossing voor energieopslag?

door STIJN

De vraag naar energieopslag wordt alsmaar groter vermits we steeds meer manieren vinden om hernieuwbare energie op te wekken. Op dit moment zijn het voornamelijk lithium-ion batterijen die worden ingeschakeld om energie op te slaan, maar VRFB’s hebben meer capaciteiten.

Tijdens een webinar over energieopslag merkte Mikhail Nikomarov, CEO van Bushveld Energy, op dat de gegevens van het onderzoeksbureau Navigant aantonen dat de vraag naar vanadium redox flow batterijen (VRFB) naar verwachting zal toenemen tot meer dan 18.000 MWh tegen 2027.

Volgens Nikomarov gaat de vraag nog veel hoger liggen vermits marktonderzoeker BMI Research een marktaandeel van 25 procent suggereert. Met andere woorden, de vraag van VRFB’s gaat tegen 2027 nog harder toenemen dan Navigant voorspelt. Niet 18.000 maar 27.500 MWh.

This is a significant demand, and actually presents us with an upside.

Als deze voorspellingen kloppen, is alleen voor VRFB’s 82.000 ton vanadium nodig. Rekening houdend met de BMI-voorspelling zou dit kunnen oplopen tot meer dan 96.000 ton. Nikomarov zei dat VRFB’s duidelijke voordelen bieden tegenover huidige methodes, zowel technisch als financieel.

Torenhoge vraag

Ondanks het beperkte aandeel van vanadium in de huidige markten, blijft de vraag naar vanadium (dat kansen biedt voor opslag van consumenten en mobiele energie) gewaarborgd door de staalmarkt. De bestaande vraag vanuit de staal- en chemiemarkten impliceert een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) voor de vanadiumvraag van 2,5 procent tussen 2018 en 2027.

De prijs van vanadium is op een paar jaar tijd van 3,40 dollar naar 35 dollar gegaan. De grafiek vertoont een scherpe stijging sinds het jaar 2016, gezien de vooruitzichten kan deze grafiek nog een heel stuk hoger gaan. Uiteraard is voorzichtigheid geboden want het kan verkeren op de markten.

Bronnen: Mining Weekly

Foto: Vanadiumprice.com – Seagul – Pixabay

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel