Nederland - 5 augustus 2020 - Beursbrink

USA en China gaan ‘phase one deal’ deze maand evalueren

door STIJN

Het kon niet anders, de verhoogde spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China hebben uiteraard een invloed op de ‘phase one deal’. Amerikaanse en Chinese officials gaan deze maand opnieuw samenzitten om de huidige overeenkomst te evalueren. De afspraken die werden gemaakt, dreigen niet nageleefd te kunnen worden. China heeft problemen om de beloofde aankopen te doen wegens de gevolgen van de coronacrisis.

Amerikaans onderhandelaar Robert Lighthizer en Chinees vicepremier Liu He, de twee personen die de ‘phase one deal’ tot stand hebben gebracht, zullen deze maand opnieuw rond de tafel gaan zitten om de situatie te evalueren en mogelijks de huidige overeenkomst te herzien.

In januari werd overeengekomen dat China zijn aankopen van de Verenigde Staten zou verhogen met 200 miljard dollar ten opzichte van het niveau van 2017. Maar door de coronacrisis is dit een bijzonder moeilijke opdracht. De import op dit moment ligt alleszins lager dan dezelfde periode als in 2017. Aan dit tempo zal China zijn gemaakte beloftes nooit kunnen waarmaken.

Spanningen

Cui Tainkai, Chinees ambassadeur in de USA, hoopt om tijdens deze bijeenkomst ook nog andere zaken te bespreken. Zaken zoals de overname van TikTok door Microsoft, de nieuwe spanningen tussen beide landen en noem maar op. Tainkai hoopt dat beide partijen de kans zullen grijpen om de plooien glad te strijken, of alleszins een poging zullen doen om de spanningen te verminderen.

It’s both the normal semi-annual review and also comes at a time when the relationship continues to deteriorate. Naturally there is much to discuss.

Amerikaans president Donald Trump had eerder dit jaar al gedreigd om de ‘deal’ op te blazen omdat hij China beschuldigt van de virusuitbraak. Economen en experts verwachten niet dat het zo een vaart zal lopen maar de kans is behoorlijk groot dat men China sancties gaat opleggen.

Bronnen: CNBC

Foto: Henrikas Mackevicius – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments