Nederland - 19 oktober 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Unilever drukt AEX

(ABM FN-Dow Jones) De AEX noteerde donderdag lager. Richting het eind van de ochtend verloor de Amsterdamse hoofdgraadmeter 0,7 procent op 544,03 punten. De AMX daalde 1,0 procent en de ASCX verloor 0,5 procent.

Marktanalist Ron van der Does wees op de weging van Unilever van ruim 15 procent. Dat de cijfers van het levensmiddelenconcern vanochtend slecht werden ontvangen, was terug te zien in de index, aldus de marktvorser.

In bredere zin hadden de markten vanochtend aandacht voor de aflopende deadline voor Catalonië om duidelijkheid te geven over de onafhankelijkheidsstatus. De Catalaanse leider Carles Puigdemont verklaarde dat hij wil onderhandelen met Madrid, maar dat de onafhankelijkheid zal worden uitgeroepen wanneer dit niet gebeurt. De centrale regering liet in een reactie weten dat men zaterdag artikel 155 in werking zal stellen. Op basis hiervan wordt Catalonië simpel gezegd onder curatele gesteld en gedwongen weer de regels van de centrale regering in Madrid te volgen. De euro ging even onderuit na het bericht en daalde tot 1,1769 dollar. Richting het eind van de ochtend verhandelde het muntpaar weer op 1,1808.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Chinese groeicijfers en Japanse exportdata. De groei in China zwakte in het derde kwartaal licht af, van 6,9 naar 6,8 procent. Verder stegen de detailhandelsverkopen en de industriële productie in september sterker dan verwacht in China. De Japanse export zat voor de tiende maand op rij in de lift.

Britse detailhandelsverkopen stegen in september minder dan verwacht. Later op de dag verschijnen nog een aantal macro-economische publicaties uit Amerika, waaronder over de arbeidsmarkt.

Olie werd vanochtend ruim een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

In de AEX overheerste vanochtend het rood. Unilever was duidelijk de gebeten hond na de publicatie van zwakke derde kwartaalcijfers. De onderliggende omzetgroei, het cijfer waar analisten vooral op focussen, bedroeg 2,6 procent, waar de consensus lag op 3,9 procent. Exclusief de Spreads divisie, die Unilever wil afstoten, daalde de omzet in het derde kwartaal met 1,5 procent. Bij de tak zelf was sprake van een omzetdaling van 2 procent. Dit was wel een verbetering ten opzichte van eerdere kwartalen, aldus Unilever, dat zijn outlook herhaalde. Analisten waren niet te spreken over de resultaten, hoewel UBS nog een lichtpuntje vond. VOlgens de Zwitserse bank was het positief dat de resultaten in de opkomende markten verder aantrokken, wat ook gold voor het grootste deel van de volumes. Beleggers straften de cijfers evenwel af met een koersval van bijna 5 procent.

ASML kreeg bij Berenberg een koersdoelverhoging van 147,00 naar 175,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten van Berenberg merkten op dat de lage instroom aan nieuwe EUV-orders in het afgelopen kwartaal slechts van tijdelijke aard is en dat de vraag ernaar vanuit logistieke en DRAM-klanten in de komende kwartalen weer zal toenemen. Ook Barclays verhoogde het koersdoel, van 153,00 naar 167,00 euro. Het aandeel ASML was koploper op Beursplein 5 en steeg 1,7 procent.

Randstad kreeg bij HSBC een koersdoelverhoging van 63,00 naar 68,00 euro bij een gehandhaafd koopadvies. Het aandeel daalde 0,2 procent. Jefferies verhoogde het koersdoel van Royal Dutch Shell van 63,20 naar 67,90 dollar met een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel daalde 0,2 procent.

In de Midkap sloot Philips Lighting de rij met een daling van ruim 5 procent. Philips Lighting heeft in het derde kwartaal van dit jaar conform verwachting gepresteerd, waarbij de divisies Lampen en LED slecht presteerden maar Professional het veel beter deed. Dit concludeerde analist David Vagman van KBC Securities donderdag in reactie op de kwartaalresultaten van het bedrijf. In het afgelopen kwartaal werd op jaarbasis een 3,5 procent lagere omzet van 1.684 miljoen euro gerealiseerd. Dat was 3 procent onder de marktconsensus.

Het aandeel Sligro Food Group daalde donderdagochtend bijna 4 procent. Het derde kwartaal was voor het groothandels- en supermarktconcern uit Veghel zwakker dan gedacht, met name bij Foodservice, waar de omzet flink vertraagde. Voor de retailactiviteiten waaronder ook de EMTÉ winkels vallen, is men nog bezig met strategische alternatieven, herhaalde het concern. KBC Securities en NIBC stelden dat de winsttaxaties waarschijnlijk omlaag moeten, omdat Sligro een vlakke winstontwikkeling voorziet dit jaar.

Refresco Group was een van de weinige stijgers met een stijging van 2,4 procent. Woensdag werd bekend dat de bottelaar om tafel zit met PAI Partners over een mogelijke overname. Volgens KBC Securities lijkt de bereidheid nu groter bij Refresco. Op 3 oktober deed PAI een derde en verhoogd bod van 19,75 euro per aandeel, waarmee Refresco op 1,6 miljard euro wordt gewaardeerd. KBC Securities analist Alan vandenberghe is ervan overtuigd dat Refresco het onderste uit de kan wil halen.

KAS Bank zette de positieve winsttrend van de eerste jaarhelft in het derde kwartaal door, hoewel de omzet daalde. ING was tevreden over de resultaten en concludeerde dat KAS bank op de goede weg is. Het aandeel steeg een half procent.

KBC Securities verlaagde het koersdoel op Kiadis Pharma van 17,50 naar 12,50 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Lenny van Steenhuyse is voorzichtiger over het marktpotentieel van bloedkankermedicijn ATIR101. Omdat het marktaandeel voor Kiadis mogelijk lager uitkomt, gaat ook het koersdoel omlaag. Het aandeel daalde bijna 4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.