Americas - 18 september 2019 - Beursbrink

UBS optimistisch over aluminiumprijs

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Door de zwakke vraag nadert de aluminiumprijs het laagste niveau in jaren. Dit beperkt de risico’s in een onzeker economisch klimaat, terwijl de prijs zal stijgen als de vraag weer aantrekt. Dat stelde UBS woensdag in een sectorrapport.

De analisten van de bank zijn niet structureel optimistisch over hogere aluminiumprijzen, omdat prijsstijgingen gepaard zullen gaan met capaciteitsuitbreidingen.

Wel denken de analisten dat de onderliggende vooruitzichten beter zijn dan voorheen.

De vraag naar aluminium wordt dit jaar gedrukt door de dalende mondiale autoverkopen en ook de vraag uit de bouw in China, dat goed is voor de helft van de mondiale vraag naar aluminium, lijkt te verzwakken. De vraag naar aluminium voor het Chinese stroomnet is ook gedaald, maar zou moeten aantrekken, verwacht UBS.

De mondiale vraag zal dit jaar met niet meer dan 2 procent groeien, het traagste tempo sinds de grote financiële crisis, maar toch lijkt er dit jaar nog te weinig te worden geproduceerd, verwacht UBS. Omdat de verkoopprijzen onder de kostprijs liggen, hebben producenten namelijk geen reden om hun productie te verhogen, hoewel de zichtbare voorraden aan het slinken zijn: met 35 procent in de afgelopen twaalf maanden.

Als de vraag aantrekt, zullen hogere prijzen nodig zijn om een impuls te geven aan Chinese smelters om hun productie op te voeren, denken de analisten.

UBS heeft een koopadvies voor aluminiumproducent Norsk Hydro, vooral omdat de kosten naar verwachting gaan dalen en de inkomsten stabieler worden. De Alunorte-raffinaderij van Norsk Hydro in Brazilië moest begin vorig jaar zijn productie halveren na zware regenval, maar in mei dit jaar is die beperking weer opgeheven. UBS verwacht vanaf 2021 weer volledige capaciteit.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel