Nederland - 24 november 2018 - Beursbrink

Thailand boekt vooruitgang inzake legalisering marihuana

door STIJN

U hoort het goed, ook in Thailand zijn er veel voorstanders om marihuana te legaliseren. Het is in feite bijna zover dat het groene spul legaal is voor medicinaal gebruik ondanks het streng drugbeleid. Er is een wetsvoorstel ingediend waarvan men bijna zeker is dat ze uitgevoerd zal worden.

Vrijdag keurde de National Legislative Assembly (NLA) het wetsvoorstel goed met 145 stemmen. Hierdoor gaat marihuana gebruikt kunnen worden voor medische en onderzoeksdoeleinden.

Somchai Swangkarn, voorzitter van NLA, zei dat er ondertussen ook al een onderzoekscommissie is samengesteld om het nodige onderzoek te voeren. Hij verwacht dat ze het concept binnen de 60 dagen besproken zullen hebben met een definitief resultaat om verder op te bouwen.

In de loop van die periode verwacht hij ook dat relevante autoriteiten cannabisgerelateerde octrooien regelen, nadat verschillende maatschappelijke organisaties hun bezorgdheid hebben geuit over het feit dat alle octrooiaanvragen, die bij de afdeling voor intellectuele eigendom zijn ingediend, afkomstig zijn van buitenlanders.

Als dit waar is, mogen buitenlandse bedrijven de medicinale marihuanamarkt monopoliseren waardoor Thaise bedrijven het moeilijk krijgen om te concurreren.

Government agencies should find ways to ensure that foreigners will not keep Thais away from the benefits of marijuana and kratom.

Medicinale marihuana

Onderzoek heeft gesuggereerd dat cannabinoïden nuttig kunnen zijn bij de behandeling van Parkinson, Alzheimer, kanker en meer. Met het vooruitzicht dat marihuana wordt gelegaliseerd voor onderzoek en medische doeleinden, hebben de Government Pharmaceutical Organisation (GPO) en enkele overheidsinstanties in feite al een onderzoek gestart ter voorbereiding van de ontwikkeling van op marihuana gebaseerde geneesmiddelen.

Er is ondertussen een samenwerking gestart tussen de GPO en de Medical Science Department (MSD) waarbij (door de politie) geconfisqueerde marihuana onderzocht wordt om eventueel aan te gebruiken voor de productie van geneesmiddelen. Het probleem is echter dat deze marihuana veel onzuiverheden bevatten die nadelig zijn voor geneesmiddelen en dus patiënten.

Daarom wordt er bekeken of het niet beter is om faciliteiten te bouwen waar marihuana eigenhandig geteeld kan worden. Het ziet er dus naar uit dat Thailand zich in een vrij vergevorderd stadium bevindt in het effectief toepassen van medicinale marihuana als geneesmiddel.

Bronnen: The Nation

Foto: Max Pixel

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel