USA - 9 november 2017 - Marihuana
door MICHIEL RIETVELD

Sterft legale marihuana een stille dood door te hoge belastingen?

In de komende twee maanden bereid de staat Californië zich voor op de legale marihuana. Vanaf januari 2018 is het een stukje minder risicovol om in Californië recreatief marihuana te gebruiken. Maar het wordt ook direct een stukje duurder als de overheid haar zin krijgt. In sommige gevallen moet er op een gram marihuana maar liefst 45% belasting worden betaald.

In sommige delen van de staat kan de belasting op marihuana boven de 45% uitkomen en dat is een doorn in het oog van voorstanders. De zwarte markt voor cannabis in de staat – waar recreatief gebruik nu nog wordt bestraft – is groot en legalisering zou deze dominante positie juist moeten verkleinen.

Hoge belasting op wiet

Californie zal snel licenties uit gaan geven voor kwekers die daarnaast ook mogen transporteren en zowel marihuana voor recreatief als medisch gebruik mogen verkopen. En op 1 januari 2018, gaat de teller voor de staat lopen.

De voorgestelde belastingen zijn namelijk best fors:

  • 15% accijns
  • Staatsteelheffing van $9,25 per ounce (28 gram) voor cannabis bloemen
  • Staatsteelheffing van $2,75 per ounce (28 gram) voor de bladeren
  • Lokale bedrijfsbelastingen die variëren van 7,75% tot 9,75%

Fitch Ratings heeft daarmee becijferd dat de totale belastingen makkelijk tot 45% kunnen oplopen, afhankelijk van waar je koopt in Californië.

Dat is veel meer dan in andere staten. Zo wordt er in Oregon ongeveer 20% belasting op wiet betaald en in Alaska zo’n 10 tot 20% (afhankelijk van de locatie).

1 miljard marihuanabelasting op jaarbasis

Op dit moment wordt geschat dat de totale markt voor cannabis in Californië een omvang zal krijgen van 7 miljard dollar, nadat de legalisatie heeft plaatsgevonden.

Daarnaast wordt aangenomen dat van die 7 miljard dollar, 1 miljard richting de staatskas zal vloeien. En dat is fors, maar wellicht niet eens het hele verhaal. Door de wetgeving in Californië, kan het zo zijn dat er ongeveer 20 verschillende vergunningen worden uitgegeven: vergunningen voor telers, bezorgdiensten, laboratoria, distributiecentra en winkels.

Fitch Ratings stelt in het rapport zich zorgen te maken over de hoge belastingen. De illegale verkoop in Californië zal dan blijven bestaan, omdat de prijzen daar lager kunnen liggen en beperken daar weer de legale verkoop mee.

Ga toch naar Canada…

Veel Amerikaanse marihuanaandelen werden geraakt door het nieuws. Maar Canadese bedrijven deden het nog gewoon prima. En daarmee wordt weer direct duidelijk waarom je als belegger niet moet kijken naar Amerikaanse bedrijven, maar naar Canadese bedrijven.

In Canada, waar straks legalisatie landelijk zal plaatsvinden, is al een voorstel gedaan voor $1 dollar belasting per gram marihuana. Dat komt in veel gevallen neer op ongeveer 10%.

Dit is uiteindelijk een betere aanpak. Er komen nog steeds miljoenen tot miljarden dollars binnen aan belastingen (de markt zal volgens Deloitte naar 22 miljard dollar stijgen) terwijl mensen niet onnodig naar een zwarte markt worden gedreven.

Daarom geven wij al weken aan om te investeren in Canadese bedrijven. Die hebben de zaken gewoon beter voor elkaar en worden gesteund door een overheid. Een prima omgeving voor hogere koersen!

 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.