Nederland - 6 april 2020 - Beursbrink

Slecht Amerikaans job rapport doet goud stijgen

door STIJN

Maandag is een goede dag voor goud, dat komt voornamelijk door het teleurstellende Amerikaanse job rapport. Er zijn heel veel werklozen door de pandemie en dat heeft zware negatieve gevolgen voor de Amerikaanse economie. Het plaatje ziet er niet zo goed uit en de maatregelen om het virus te stoppen, zullen alleen maar zwaarden worden.

Corona blijft voorlopig de hoofdrolspeler als we het hebben over de financiële markten. Enkele maanden geleden was China nog het epicentrum van COVID-19, maar die rol is nu weggelegd voor de Verenigde Staten van Amerika. Het aantal besmettingen loopt er fors op en de maatregelen zijn er nog niet zo drastisch als bij ons. Er zijn verschillenden staten die in lockdown zijn, maar in sommige staten zijn de regels nog veel te soepel.

De US Labor Department gaf in het weekend gegevens vrij over de toestand van de arbeidsmarkt. Het aantal werklozen is ontzettend hard gestegen waardoor de historische werkgelegenheidsgroei van 113 maanden moeiteloos wordt onderbroken. Er gingen in maart namelijk 710.000 banen verloren, allemaal mensen die terugvallen op een uitkering en dergelijke.

Officials van de Amerikaanse centrale bank hebben al aangekondigd om een ‘relief bill’ in het leven te roepen om de economie te ondersteunen. Dit nieuws is over het algemeen heel slecht, maar voor goud klinkt dit als muziek in de oren. Goud maakte een sprong van 1,91 procent naar 1.655 dollar.

Factoren

Maar er zijn nog factoren die goud een duwtje in de rug geven. Zo is het consumentenvertrouwen in de U.K. het hardst gedaald van de afgelopen 45 jaar. Berichten van het Internationale Monetaire Fonds over de ernstige toestand van de wereldeconomie en de vrees voor een globale recessie doen daar ook nog een schepje boven op. Kortom, de situatie lijkt erger en erger te worden.

Het is dan ook niet onlogisch dat investeerders en beleggers opnieuw meer en meer beginnen te kiezen voor een veilige belegging die zijn waarde behoudt en zelfs waardevoller wordt in onzekere en moeilijke economische tijden. Men verwacht dat de goudprijs de 1.700 dollargrens gaat doorbreken om vervolgens eventueel nog een stukje hoger te gaan eindigen tegen de zomer.

Bronnen: ET Markets

Foto: Bundesbank – Flickr – CC BY-ND 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments