Nederland - 7 juli 2022 - Beursbrink
door STIJN

Shell gaat Europa’s grootste hernieuwbare waterstoffabriek bouwen

Oliegigant Shell gaat investeren in de constructie van Europa’s grootste hernieuwbare waterstoffabriek om hun raffinaderij in Nederland van stroom te voorzien. De start van de bouwwerken voor de Holland Hydrogen I faciliteit zou in 2025 plaatsvinden. De capaciteit van de centrale bedraagt 200 megawatt of dagelijks 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof.

Oliebedrijf Shell is duidelijk bezig met het vergroenen van hun activiteiten. Ze hebben bevestigd een waterstofcentrale te willen bouwen in de haven van Rotterdam om hun Nederlandse raffinaderij van stroom te voorzien. Dit pas in hun plaatje om minder CO2 neutraal te zijn tegen het jaar 2050, één van de doelstellingen van Shell om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

De waterstofcentrale zou 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag kunnen produceren. Men verwacht te kunnen starten met de bouwwerken in het jaar 2025. Waterstof heeft tal van toepassingen die bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Energie kan gewonnen worden door water op te splitsen in zuurstof en waterstof door middel van electrolyse.

Hernieuwbaar

Op dit moment maakt Shell reeds gebruik van waterstofenergie, maar deze verkrijgen ze door het gebruik van fossiele brandstoffen. Indien elektriciteit gebruikt wordt, afkomstig van groene bronnen, dan pas is er sprake van ‘hernieuwbare’ waterstof. De nieuwe hernieuwbare waterstofcentrale moet Shell’s ‘grijze’ waterstof voor een groot deel gaan vervangen.

De transitie naar hernieuwbare energie bij grote oliegiganten lijkt wel een trend te zijn. Ook concurrent BP liet in juni weten een aandeel van 40,5 procent te hebben genomen in Asian Renewable Energy Hub, een groot project dat in Australië zal worden uitgerold. BP heeft de ambitie om één van ’s werelds grootste hernieuwbare energieleveranciers te worden.

Bronnen: Anmar Frangoul – CNBC

Foto: TimOve – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.