Nederland - 21 februari 2021 - Aandelen

‘Aandelen Europese oliegiganten hebben veel opwaarts potentieel’

door STIJN

De oliemarkt heeft er een rampzalig jaar opzitten met zelfs prijzen die eventjes onder de nul doken. Het verwachte herstel van de wereldwijde vraag naar olie voor transport en meer positieve inkomsten dit jaar, vergeleken met de nachtmerrie van 2020, vormen de basis voor een rally in de aandelen van de grootste Europese oliemaatschappijen, aldus Goldman Sachs.

Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wordt 2021 een veel beter jaar voor oliebedrijven. Dit mede dankzij het herstel van de wereldeconomie en de stijgende vraag naar olie door meer economische activiteiten en transport. Analist Michele Della Vigna verwacht rendementen tussen de 15 en 60 procent op aandelen van Europese oliebedrijven.

A transportation recovery can reignite momentum for the underlying commodity and Big Oils equities, which we expect could be one of the key recovery/value trades in the coming months.

Een andere katalysator voor de potentiële rally, aldus Goldman Sachs, is de verwachting dat oliemaatschappijen waarschijnlijk solide winsten zullen rapporteren voor het eerste kwartaal van dit jaar, na de desastreuze resultaten voor het vierde kwartaal en het volledige jaar 2020. Volgens de zakenbank wordt dit kwartaal veel gunstiger voor oliemaatschappijen dan Q4 vorig jaar.

Oliebedrijven

Het oliebedrijf met het meeste potentieel is het Britse BP volgens Goldman Sachs. Door hun grote blootstelling aan de vraag naar transportolie en de mogelijkheid van een aandeleninkoop verwacht de zakenbank dat de aandelen van BP dit jaar kunnen stijgen met 60 procent.

De aandelen van Shell hebben een opwaarts potentieel van 30 procent, het Franse Total 26 procent, het Spaanse Repsol zou met 18 procent kunnen stijgen en het Italiaanse Eni met 15 procent. Potentiële katalysatoren voor Shell zijn hun ambitie om C02-neutraal te worden en de mogelijke verhoging van de dividenden, evenals de sterke cashflow en balans voor Total.

Bronnen: Oilprice.com

Foto:  PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.