True Value - 14 oktober 2019 - Aandelen

Nieuwe hydrogen Toyota Mirai opent de jacht op Tesla

door MARNIX VRIEZE

Op 24 oktober wordt de nieuwe Toyota Mirai één van de absolute blikvangers op de Tokyo Motor Show. De luxe sedan krijgt duidelijk een kwaliteitsupgrade tegenover de eerste generatie en zou even goed het Lexus embleem kunnen dragen. Ware het niet dat Toyota zijn hydrogen strategie onder de eigen merknaam wil voeren.

De ambitie is groot. Terwijl er van de huidige Mirai in de afgelopen 5 jaar minder dan 10.000 verkocht werden, voorziet Toyota voor zijn opvolger een productiecapaciteit van 30.000 stuks per jaar. Dit model moet dus niets minder dan een Tesla-killer worden.

Het is nog even wachten op de technische details maar we kregen alvast mee dat de actieradius zo’n 650 kilometer zal bedragen. Toyota wil zijn nieuwste paradepaardje bovendien prijsconcurrentieel maken, iets wat bij de voorganger zeker niet het geval was.

Aantal tankstations evolueert mee

Bij een nieuwe technologie of toepassing stelt zich niet zelden de vraag van de kip of het ei. Dat is bij waterstof niet anders. Waarom een fuel cell auto kopen als er zo weinig tankstations zijn? Of, waarom een tankstation bouwen als er niet meer fuel cell voertuigen rondrijden?

In sommige regio’s zien we stilaan een beschikbaarheid van waterstof tankstations die aan de noden kan voldoen. De geesten rijpen om van rijden op waterstof een volwaardig alternatief voor verbrandingsmotoren en elektrisch rijden te maken.

Maar er is nog werk aan de winkel. In Duitsland gaat het aantal tankstations stilaan richting 100, Groot-Brittannië zit momenteel slechts aan enkele tientallen terwijl beide landen respectievelijk zo’n 25.000 en 15.000 elektrische laadpunten tellen.

Eindelijk concrete doelstellingen

Beleidsmakers van meer dan 30 landen spraken recent de doelstelling uit om in de komende 10 jaar 10 miljoen fuel cell voertuigen in gebruik te nemen en het aantal laadstations op 10.000 stuks te brengen. Tegelijk hebben enkele grote autoconstructeurs er bij de Europese Commissie op aangedrongen om de uitrol van bijkomende waterstof laadstations te versnellen.

De verwachtingen voor de nieuwe Mirai zijn hooggespannen maar wij zien geen strijd ontstaan tussen elektrisch of op waterstof rijden. Beide kunnen perfect naast elkaar bestaan, het zullen de verbrandingsmotoren zijn die in de komende 5 à 10 jaar aan belang verliezen.

Onze analisten van het Hydrogen Rapport zien op termijn een belangrijke plaats voor waterstof in het personenvervoer op de weg maar focussen ook op heel wat andere toepassingsgebieden waarin waterstof het verschil kan maken.

Het Hydrogen Rapport zet zijn glansprestatie verder en bereikte recent een  nieuw record van ruim 60% rendement op de kooptips die het begin dit jaar voorstelde. Bent u ook geïnteresseerd in onze tips? Bekijk dan eens deze pagina voor concrete kooptips. 

 

E-mail icon

Aandelen nieuws True Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit True Value

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.