Nederland - 3 september 2021 - Azië

Shell ambieert drijvend windpark in Zuid-Korea

door STIJN

De Nederlands-Britse oliegigant Royal Dutch Shell is bezig met het opstellen van een joint-venture voor de ontwikkeling van een drijvend windpark in Zuid-Korea. Er zou sprake zijn van een samenwerking waarin Shell 80 procent aandeel heeft en CoensHexicon 20 procent aandeel. Het is duidelijk dat Shell bezig is met het vergroenen van hun portefeuille.

Ergens op 65 tot 80 kilometer verwijderd van de kuststad Ulsan, in de Japanse zee, daar is Royal Dutch Shell van plan een drijvend windpark te bouwen. Het werkt aan een joint-venture met CoensHexicon, dat zelf bestaat uit het Zuid-Koreaanse COENS en het Zweedse Hexicon.

De joint-venture zou al in een vergevorderd stadium zitten waarbij Shell 80 procent aandeel heeft en CoensHexicon 20 procent aandeel. Het betreft de constructie van een windpark met een vermogen van 1,4 gigawatt. Jaarlijks zou dit windpark 4,65 terawatt kunnen produceren, daarmee zou het meer dan één miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien.

CO2-uitstoot

Joe Nai, general manager offshore wind Asia bij Royal Dutch Shell, benadrukt dat deze ‘Munmu Baram’ joint-venture behoort tot hun strategie om de CO2-uitstoot te verlagen. Het past ook perfect in het plaatje van de Zuid-Koreaanse ambities om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.

Shell views offshore wind energy as a key part of a net-zero energy system, both in South Korea and globally.

Ze zijn heus niet de enige grote energieproducent die inzet op windparken en dergelijke. Vorige maand kondigde RWE Renewables en Kansai Electric Power aan dat ze een overeenkomst hebben voor een drijvend windpark aan de Japanse kust. En in 2017 opende het Noorse Equinor hun Hywind Scotland faciliteit, evenzeer een volledig drijvend windpark aan de Schotse kust.

Shell is werk aan het maken van projecten voor hernieuwbare energie. Ze willen tegen 2050 een nuluitstoot hebben en om dat te realiseren, moeten ze fors investeren. Zolang de vraag naar fossiele brandstoffen echter hoog blijft, zullen ze hun hoofdactiviteit verderzetten.

Bronnen: Anmar Frangoul – CNBC

Foto:  PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.