Nederland - 23 oktober 2021 - Beursbrink

Top olie-exporteur Saoedi-Arabië streeft naar netto nuluitstoot tegen 2060

door STIJN

De kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman, heeft zaterdag meegedeeld dat ze ernaar streven om tegen 2060 een netto nuluitstoot te bereiken en hun jaarlijkse doelstelling om de CO2-uitstoot te verlagen meer dan heeft verdubbeld tot bijna 280 miljoen ton. Een pittige uitdaging gezien Saoedi-Arabië de grootste exporteur is van aardolie.

Saoedi-Arabië gaat de uitdaging aan om een netto nuluitstoot te bereiken tegen het jaar 2060 en hun jaarlijkse doelstelling om de CO2-uitstoot te verlagen met 280 miljoen ton. Dat zei kroonprins Mohammed bin Salman tijdens de Saudi Green Initiative, dat plaatsvond een week voor de 26ste VN-conferentie over klimaatverandering, of COP26, in Glasgow.

The Kingdom of Saudi Arabia aims to reach zero-net emissions by 2060 under its circular carbon economy program in accordance with the kingdom’s development plan … while maintaining the kingdom’s leading role in strengthening security and stability of global oil markets.

De Verenigde Staten en Europa willen dat Saoedi-Arabië deelneemt aan het globale initiatief om de uitstoot van methaan met 30 procent te verminderen tegen 2030. Saoedi-Arabië beloofde in maart om de CO2-uitstoot met meer dan 4 procent van de wereldwijde bijdragen te verminderen door middel van initiatieven, waaronder het genereren van 50 procent van zijn energiebehoeften via hernieuwbare energiebronnen tegen 2030 en het planten van miljarden bomen in de woestijnstaat.

Klimaatdoelstellingen

Collega golftstaat de Verenigde Emiraten kondigde eerder deze maand een soortgelijk plan aan om een netto nuluitstoot te bereiken tegen 2050. Er is veel kritiek op Saoedi-Arabië, voornamelijk omdat ze traag handelen en niet genoeg prioriteit geven aan hun klimaatdoelstellingen.

De Saoedische economie is zeer afhankelijk van hun olieinkomsten, laat dat nu net de moeilijkheid zijn vermits de aardoliesector goed is voor ongeveer 87 procent van de begrotingsinkomsten, 90 procent van de exportinkomsten en 42 procent van het bbp. Er wordt al overgeschakeld naar wind- en zonne-energie echter nog niet in die mate dat olie minder relevant kan worden.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: HippoPX

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.