Nederland - 21 maart 2021 - Aandelen

Saoedisch staatsoliebedrijf draaide vorig jaar 44 procent minder winst

door STIJN

Aramco, het Saoedisch staatsoliebedrijf, heeft een zwaar jaar gehad in 2020. Uit hun jaarcijfers kunnen we opmaken dat ze 44 procent minder winst hebben gedraaid door de coronapandemie. De lage vraag naar olie en de lage olieprijzen hebben duidelijk een impact gehad maar ze veranderen niets aan hun dividendbeleid van 75 miljard dollar.

Het is voor weinig sectoren een zegen geweest, de coronapandemie. Om niet te zeggen voor geen enkele sector. Echter is het voor de oliesector een absolute ramp geweest. Door de lage vraag naar olie, waren de olieprijzen vorig jaar sterk gedaald. Dat heeft het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco flink wat pijn gedaan. In 2020 draaiden ze immers 44 procent minder winst dan in 2019.

Saudi Aramco rapporteerde een nettowinst van 49 miljard dollar in 2020, een daling van 88,19 miljard dollar ten opzichte van 2019. Het resultaat lag iets onder de verwachtingen van analisten maar vertegenwoordigt nog steeds het hoogste van alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Amin Nasser, CEO van Aramco, is toch tevreden met het resultaat gezien de omstandigheden.

In one of the most challenging years in recent history, Aramco demonstrated its unique value proposition through its considerable financial and operational agility.

Dividendbeleid

Nasser zei dat de inkomsten werden beïnvloed door de lage olieprijzen en de lagere verkochte volumes. Hij zei ook dat het verwacht te bezuinigen op de kapitaaluitgaven in het komende jaar en verlaagde zijn vooruitzichten voor uitgaven tot ongeveer 35 miljard dollar terwijl dit normaal gezien 40 miljard tot 45 miljard dollar was.

Ondanks de cijfers zal het staatsoliebedrijf zijn dividendbeleid van 75 miljard dollar toch behouden. De reden waarom ze niet willen snijden in hun dividend, heeft te maken met de positieve vooruitzichten voor herstel van de wereldeconomie. Ze zien namelijk dat de vraag naar olie aan het toenemen is, vooral in Azië. Hun dividend zou dus geen probleem mogen zijn dit jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Trafigure Images – Flickr – CC BY-ND 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.