Nederland - 1 september 2021 - Beursbrink

‘Olieprijzen zullen dit jaar niet veel hoger gaan’

door STIJN

De opmars van de delta variant zorgt voor een stijging van het aantal besmettingen en dat is het herstel van de wereldeconomie aan het vertragen. Het rechtstreekse gevolg is dat er dus ook minder vraag naar olie zal zijn dan men had voorspeld. Volgens analisten zullen de olieprijzen dan ook niet veel hoger meer kunnen gaan dit jaar.

Hoe zal het de oliemarkt nog vergaan de komende maanden dit jaar? Nadat ze sterk zijn gestegen sinds de aankondiging van de vaccins, zien we nu eerder een horizontale beweging. Volgens analisten zullen de olieprijzen ook niet veel meer opwaarts gaan bewegen dit jaar. Dat zou te maken hebben met de delta variant en de zorgen omtrent het herstel van de wereldeconomie.

De Brent crude noteert op dit moment aan 71 dollar per vat, de WTI crude aan 68,50 dollar per vat. De analisten die werden bevraagd door Reuters verwachten dat de WTI crude dit jaar gemiddeld zal eindigen op 68,76 dollar per vat. Mocht de delta variant er niet zijn geweest, dan lag hun koersdoel voor olie wat hoger omdat de vraag naar olie dan niet werd verstoord.

Vraag

Ook het Internationale Energieagentschap waarschuwde begin deze maand dat de nieuwe coronabeperkingen ervoor zullen zorgen dat de wereldeconomie niet zo snel zal herstellen dan men eerst had voorspeld. Toch behouden ze hun ‘full-year demand growth’ ongewijzigd, raar maar waar.

Growth for the second half of 2021 has been downgraded more sharply, as new Covid-19 restrictions imposed in several major oil consuming countries, particularly in Asia, look set to reduce mobility and oil use.

Ook Suvro Sarkar, analist bij DBS Bank, verwacht een horizontale beweging op de oliemarkt gezien de verspreiding van de delta variant. De Organisatie van olie-exporterende landen gaat deze week samenkomen om de situatie op de oliemarkt te bekijken. Vermoedelijk zullen ze niets aanpassen aan hun beleid en vasthouden aan de productieverhoging van 400.000 olievaten per dag.

Bronnen: Tsvetana ParaskovaOilprice.com

Foto: David ROUMANET – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.