Nederland - 20 maart 2022 - Beursbrink

Saoedisch staatsoliebedrijf Aramco verdubbelt winst

door STIJN

Het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco heeft in het jaar 2021 dubbel zoveel winst gedraaid dan in 2020. In totaal gaat het over 110 miljard dollar ten opzichte van 49 miljard dollar in 2020, een stijging van 124 procent. De winst lag in lijn met de verwachtingen van analisten, die voorspelden namelijk een winst van 109,7 miljard dollar.

Het ging hard voor het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco vorig jaar. Uit hun jaarrapport blijkt dat ze 110 miljard dollar winst hebben gedraaid, dat is een stijging van 124 procent ten opzichte van het coronajaar 2020. Het is ook niet verwonderlijk dat ze zoveel winst hebben gedraaid gezien de toenemende vraag naar olie, de stijgende olieprijzen en het herstel van de wereldeconomie.

CEO Amin Nasser benadrukt dat hun strategie en hun financiële discipline sterke resultaten opleveren in een markt die constant aan het evolueren is. Los van hun strategie, hebben de stijgende olieprijzen uiteraard voor het grootste aandeel gezorgd in hun succes. De olieprijzen zijn in 2021 gestegen met 50 procent naar 80 dollar per vat, een aardige meevaller voor Aramco.

Our strong results are a testament to our financial discipline, flexibility through evolving market conditions and steadfast focus on our long-term growth strategy, which targets value growth for our shareholders.

Stijgende prijzen

Dat de olieprijzen momenteel de pan uit swingen, is nog gunstiger voor oliebedrijven. Door de oorlog in Oekraïne, zullen de prijzen op een hoog niveau blijven hangen en mogelijks naar ongeziene recordprijzen stijgen. Naar welke richting ze zullen evolueren, is een vraagteken. We hebben prijzen gezien van 130 dollar, hoewel ze momenteel terug rond de 100 dollar noteren.

Aramco verklaarde ook dat ze meer geld gaan investeren om hun productiecapaciteiten te verhogen naar 13 miljoen vaten per dag tegen het jaar 2027. Ze willen ook hun gasproductie verhogen met 50 procent tegen 2030. Het belooft in ieder geval alweer een sterk jaar te worden voor Aramco.

Bronnen: Dan Murphy – Natasha Turak – CNBC

Foto: B.alotaby – WikimediaCC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.