Energy - 8 maart 2020 - Beursbrink

Saoedi-Arabië stuurt aan op prijzenoorlog oliemarkt

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Saoedi-Arabië is van plan de olieproductie vanaf april op te voeren tot ruim boven de 10 miljoen vaten per dag, terwijl de olieprijzen omlaag gaan. Dit meldde persbureau Bloomberg dit weekend op basis van ingewijden.

In de afgelopen maanden pompte ’s werelds grootse olie-exporteur 9,7 miljoen vaten per dag op, maar na het aflopen van de productie-afspraken van OPEC+ eind maart, gaat dit aantal ruim boven de 10 miljoen vaten uitkomen, volgens de bronnen.

Afgelopen week slaagde Saoedi-Arabië er niet in om nieuwe productie-afspraken af te dwingen. Als voornaamste lid van de OPEC stelde het voor om de output met nog eens 1,5 miljoen vaten per dag in te perken, bovenop het huidige aantal van 1,2 miljoen vaten per dag.

Partner Rusland, dat tot nu toe alle productie-afspraken steunde, voelde hier echter niets voor en zo lijken ook de huidige inperkingen na maart niet te worden verlengd.

Volgens Bloomberg gaat staatsoliebedrijf Aramco zijn productie daarom vanaf eind maart maximaliseren om zijn marktaandeel te beschermen. Ook de prijzen gaan omlaag, waarmee een mondiale prijzenoorlog ontstaat.

Vanaf april verlaagt Aramco de olieprijzen voor Azië met 4 tot 6 dollar per vat, citeert het persbureau zijn bronnen, en voor de VS met 7 dollar per vat. Het is voor het eerst in 20 jaar dat Saoedi-Arabië zijn olieexportprijzen zo sterk verlaagt.

Het aandeel van staatsoliebedrijf Aramco, dat eind vorig jaar debuteerde aan de beurs in Saoedi-Arabië, daalde zondag stevig na het nieuws en kwam daarmee voor het eerst sinds de beursgang onder de uitgifteprijs uit van 32 Riyal per aandeel.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.