Nederland - 11 maart 2020

Aramco wil productiecapaciteit opschroeven

door STIJN

De aanvraag van het Saudische Aramco om meer olie te produceren, is ingediend. Op dit moment ligt de capaciteit op 12 miljoen vaten per dag. Aramco wil dit nu kunnen verhogen naar 13 miljoen vaten per dag. Het gevolg is niet bepaald goed voor de olieprijzen. Zowel Brent als WTI maakten een duik na de bekendmaking van het nieuws.

Weer een slechte dag op de oliemarkt. Het Saudische Aramco heeft een aanvraag ingediend om hun productiecapaciteit uit te breiden. Het staatsoliebedrijf zit momenteel aan een plafond van 12 miljoen vaten per dag maar zouden dit willen uitbreiden naar 13 miljoen vaten per dag.

Het Saudische oliebedrijf heeft de afgelopen maanden 9,7 miljoen vaten per dag opgepompt, dat wil dus zeggen dat ze onder hun capaciteit produceren. Dit komt door de productiebeperkingen die werden overeengekomen om meer balans te zoeken en vinden op de oliemarkt.

Productiecapaciteit

De aanvraag om de productiecapaciteit te verhogen heeft een zware impact op de olieprijzen. De stijging eerder deze dag werd teniet gedaan, Brent en WTI zitten momenteel op een verlies van 3,2 procent. Respectievelijk noteren de olie indexen aan 36 en 33,24 dollar per vat.

Het sentiment op de oliemarkt is heel slecht. De wereldeconomie wordt bedreigd door het coronavirus waardoor er minder bedrijfsactiviteiten zijn en dus de vraag naar olie gedaald is. Marktkenners verwachten dat de daling nog niet ten einde is. Prijzen van 20 en 30 dollar per vat zijn zeker realistisch gezien de omstandigheden op het wereldtoneel.

Coronavirus is still spreading globally and no doubts that the virus spread in major economies like the United States will continue to hurt oil demand.

De kans is ook bijzonder groot dat meer landen in lockdown zullen gaan. Grote evenementen, voetbalwedstrijden, festivals, etc… worden al geannuleerd uit vrees dat het virus zich nog meer gaat verspreiden. Er gaan zelfs geruchten rond dat een nieuwe financiële crisis op de loer ligt.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.