VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 9 maart 2020 - Aandelen

Olieprijzen dalen meer dan 26 procent, paniek wordt groter

door STIJN

Een gevreesd scenario heeft zich voltrokken op de oliemarkt. De OPEC en zijn bondgenoten zijn er niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over de productiebeperkingen. Dat wil vermoedelijk zeggen dat een prijzenslag zal plaatsvinden. De grootste producent, namelijk Saudi-Arabië, heeft al laten weten dat ze meer olie gaan oppompen om hun marktaandeel te vergroten.

Het coronavirus blijft zwaar wegen op de financiële markten, niet alleen aandelen moeten er aan geloven maar ook de olieprijzen. Het zwarte goud ging met meer dan 26 procent naar beneden, een ongeziene daling. Ook op de aandelenmarkten is de daling op maandag bijzonder hard.

De grote daling op de oliemarkt komt er nadat is gebleken dat de OPEC en zijn bondgenoten geen overeenkomst hebben kunnen maken omtrent de productiebeperking. Vooral Rusland gaat niet akkoord met een beleid om de productie nog verder terug te schroeven. Dat wil zeggen dat Saudi-Arabië meer olie gaat oppompen zodat ze hun marktaandeel kunnen vergroten.

This has turned into a scorched Earth approach by Saudi Arabia, in particular, to deal with the problem of chronic overproduction.

De Saudi’s gaan hun productie optrekken van 9,7 miljoen naar 10 miljoen vaten olie per dag. De productie kan nog hoger, namelijk naar 12,5 miljoen vaten per dag dus ‘the worst it yet to come’ als ze hun productie nog harder gaan opkrikken. Dit betekent dat de OPEC en Rusland vermoedelijk in een prijzenslag verwikkeld zullen worden met mogelijks rampzalige gevolgen voor olie.

We believe the OPEC and Russia oil price war unequivocally started this weekend when Saudi Arabia aggressively cut the relative price at which it sells its crude by the most in at least 20 years.

Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld al koersdoelen geplakt op Brent en WTI crude en het ziet er niet goed uit. De analisten verwachten dat Brent gaat dalen naar 30 dollar per vat en WTI naar 20 dollar per vat. De impact op de oliemarkt en de olieproducerende landen gaat heel zwaar zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Needpix

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.